Osallistu Toimi, koska voit -somehaasteeseen 30. syyskuuta!

Toimi, koska voit -kampanja haastaa ihmisiä kertomaan somekanavissa perjantaina 30. syyskuuta, miten he vaikuttavat – kaikki Fingon jäsenjärjestöt kumppaneineen on kutsuttu mukaan. Kuluvalla viikolla kampanja esittelee ympäri maailmaa toimivia kansalaisvaikuttajia.

Kehitysjärjestöjen Toimi, koska voit -kampanja juhlistaa kansalaisvaikuttamisen merkitystä ihmisoikeuksien puolustamisessa ja paremman tulevaisuuden rakentamisessa. Samalla kampanja muistuttaa, että kansalaisvaikuttaminen on yhä vaikeampaa useissa valtioissa.  

Kampanja käynnistyy tänään 26. syyskuuta ja päättyy lauantaina 1. lokakuuta Miina Sillanpään ja kansalaisvaikuttamisen päivänä.  

Kampanja nostaa viikon aikana sosiaalisen median kanavissa esiin ympäri maailmaa toimivia kansalaisvaikuttajia, ja huipentuu perjantaina somehaasteeseen, jossa ihmisiä ja yhteisöjä haastetaan kertomaan sosiaalisessa mediassa, miten he vaikuttavat.

Osallistu haasteeseen järjestösi kanssa tai omalla profiilillasi vastaamalla somekanavissa, minkä puolesta vaikutatte. Käyttäkää jaon yhteydessä hashtageja #minävaikutan tai #mevaikutamme sekä #ToimiKoskaVoit. 

Voitte lisäksi kertoa, miksi toimitte tietyn asian puolesta, avata saavutettuja tuloksia tai kohdattuja haasteita sekä millä keinoin pyritte vaikuttamaan. Toiminnan ei tarvitse tapahtua juuri nyt – voitte myös kertoa, miten olette vaikuttaneet. Voitte lisätä julkaisun yhteyteen kampanjan jakokuvia: Toimi, koska voit – somehaaste.

Kansalaisyhteiskunnan tila kaventuu 

Kansalaisvaikuttaminen on yhä haastavampaa monissa maailman maissa. Vain kolme prosenttia ihmisistä asuu valtioissa, joissa yhdistymis-, kokoontumis- ja sananvapaus toteutuvat.  

Useat kansainväliset raportit osoittavat, että kansalaisyhteiskunnan tila on heikentynyt 2000-luvun alusta lähtien. 

”Tämä on erittäin huolestuttavaa, sillä kansalaisvaikuttaminen on olennainen keino rakentaa parempaa tulevaisuutta ja puolustaa ihmisoikeuksia. Elinvoimainen ja aktiivinen kansalaisyhteiskunta on demokratian kivijalka”, sanoo Diakonissalaitoksen kansainvälisen toiminnan kehittämispäällikkö Anca Enache

Riskeistä huolimatta lukemattomat kansalaisvaikuttajat toimivat ihmisoikeuksien ja paremman tulevaisuuden puolesta. Suomi on puolestaan yksi harvoista maailman valtioista, joissa kansalaisvaikuttamista voi tehdä verrattain vapaasti. 

Kampanjan toteuttavat yhteistyössä Abilis-säätiö, Diakonissalaitos, Fingo, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, Kansalaisjärjestöjen ihmisoikeussäätiö KIOS, Siemenpuu-säätiö, Taksvärkki ja Viestintä ja kehitys -säätiö Vikes. Kampanjan toteuttavat järjestöt kuuluvat Fingon ylläpitämään kansalaisyhteiskunta -työryhmään.  

Tutustu kampanjasivuihin: www.fingo.fi/toimi-koska-voit  

Lisätietoja: 

Timo Lappalainen 

Johtava asiantuntija, kansalaisyhteiskunta ja edunvalvonta, Fingo 

040 940 2262 

timo.lappalainen@fingo.fi 

Gweal Monykuany 

Viestinnän asiantuntija, Fingo 

gweal.monykuany@fingo.fi  

050 317 6715 

Katja Ilppola 

Puheenjohtaja, Fingon kansalaisyhteiskunta-työryhmä 

Asiantuntija, Kansainvälinen ihmisoikeussäätiö KIOS 

040 952 7920 

katja@kios.fi 

Toimi, koska voit -kampanjasivulle.