Myös maailman nuorin valtio Etelä-Sudan pohtii järjestöjen toiminnan rajoittamista. Kuvassa Oxfamin kampanjajuliste opastaa hygienasta. Kuva: Myös maailman nuorin valtio Etelä-Sudan pohtii järjestöjen toiminnan rajoittamista. Kuvassa Oxfamin kampanjajuliste opastaa hygienasta.

YK-raportoija: Afrikan valtiot kuristavat järjestöt hengiltä

Erityisraportoija Maina Kiai on huolissaan kansalaisjärjestöjen kapenevasta tilasta muun muassa Etiopiassa, Keniassa ja Sambiassa.

Teksti: Esa Salminen Kuva: Alun McDonald

Afrikan valtiot tappavat kansalaisjärjestöt, kirjoittaa kenialainen Daily Nation. Lehti on haastatellut YK:n kokoontumis- ja yhdistymisvapauden erityisraportoija Maina Kiaita, joka on erittäin huolestunut trendistä kiristää lainsäädäntöä, jolla säädellään kansanalaisjärjestöjen toimintaa.Keniassa, Sambiassa ja Etelä-Sudanissa keskustellaan paraikaa uusista erittäin tiukoista järjestölaeista, ja Etiopia on kiristänyt omaa lainsäädäntöään äskettäin. Lakien mukaan järjestöt eivät esimerkiksi voisi vastaanottaa rahoitusta ulkomailta, ja niiden rekisteröinti olisi pakollista. Hallitukset haluavat yhä enemmän sananvaltaa ja byrokratiaa siihen, millä aloilla ja miten itsenäiset järjestöt voivat toimia.Maina Kiain mukaan järjestökenttää kohtaan hyökätään nyt kaikilla rintamilla, mikä on omiaan suistamaan Afrikan kehityksen raiteiltaan.Suomessakin on oltu huolissaan monien afrikkalaisten järjestöjen yhä kapenevasta tilasta. Erityisesti ihmisoikeuksien tai muiden poliittisiksi miellettyjen teemojen parissa työskentelevät järjestöt ovat erittäin ahtaalla. Usein palvelusektorilla kuten koulutuksen tai terveydenhuollon parissa työskentelevät saavat toimia vapaammin.Daily Nation: African states killing NGOs, warns activist