Maailmanparantaja-palkinnon logo. Maapallo, jonka ympärillä ovat laakerinlehdet ja päällä sydän. Kuvassa lukee Vuoden 2023 Maailmanparantaja
Ehdota henkilöä, jonka toiminnan vuoksi maailma on hieman entistä parempi. Ehdotuksia kerätään 30.4.2023 saakka.

Kenestä vuoden maailmanparantaja 2023? – Ehdota palkittavaa henkilöä

Vuoden maailmanparantajan haku on jälleen käynnissä. Palkinnon saajaksi etsitään henkilöä, jonka toiminta on ollut merkittävää, epäitsekästä ja aktiivisesti maailmaa parantavaa. Palkinnon arvo on tuhat euroa. Ehdokkaita voi nimetä kuka tahansa 30.4. asti. Palkinnon myöntää suomalaisten kehitysjärjestöjen kattojärjestö Fingo, ja se jaetaan tänä vuonna kolmatta kertaa.

Teksti: Toimitus Kuva: Julia Tavast

”Maailmassa puhaltavat voimakkaat muutoksen tuulet ja erilaiset kriisit seuraavat toisiaan. Keskinäisriippuvaisessa maailmassa tapahtumat myös toisella puolen maapalloa vaikuttavat meihin. Tarvittavien muutosten aikaansaaminen vaatii tekoja meiltä kaikilta. On tärkeää, että juhlimme lämminsydämisiä ja laajakatseisia tekijätyyppejä ja heidän työtään, sillä heitä tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan”, sanoo Fingon viestintäjohtaja Salla Peltonen.

Palkittava vuoden 2023 maailmanparantaja voi olla esimerkiksi kansalaisaktivisti, hyväntekeväisyyteen aikaansa laittava vapaaehtoinen, kehitysyhteistyötä tekevän järjestön työntekijä, globaaleja teemoja työssään käsittelevä opettaja tai toimittaja, terveydenhuollon ammattilainen, kulttuurialan vaikuttaja tai vastuullisuuteen panostava yrittäjä.

Palkinnon saajan valitsee tuomaristo, johon kuuluvat toimittaja Paavo Teittinen, ihmisoikeusaktivisti Ujuni Ahmed, Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Finér ja presidentti Tarja Halonen. Tuomariston puheenjohtaja on Maailman Kuvalehden päätoimittaja Anni Valtonen.

”Maailman parantaminen on useimmiten hiljaista ja kulisseissa tapahtuvaa työtä, joka ei uutisotsikoissa juhli. Tällä palkinnolla haluamme kunnioittaa ja tuoda näkyvyyttä heille, jotka laittavat itsensä pyyteettömästi likoon kestävämmän maailman puolesta”, Valtonen sanoo.

Palkittavan henkilön toiminnan on tullut tapahtua 1.5.2022 ja 31.3.2023 välisenä aikana. Ehdokkaita voi nimetä kuka tahansa 30. huhtikuuta saakka linkin takaa löytyvän lomakkeen kautta.

Kriteerejä on vain kolme: palkittavan henkilön toiminta on ollut merkittävää, epäitsekästä ja aktiivisesti maailmaa parantavaa. Toiminta on voinut olla yleishyödyllistä, mutta se ei ole välttämätöntä. Toiminnan pääasiallisen tarkoituksen on tullut kuitenkin olla parempaa maailmaa rakentava. Vaikutuksista ja työn merkityksestä tulee olla näyttöä.

Tuomariston valitsema kolmen kärki julkistetaan toukokuun puolivälissä ja Vuoden maailmanparantaja selviää sunnuntaina 28.5. Maailma kylässä -festivaaleilla Suvilahdessa.

Lisätiedot:

Salla Peltonen, viestintäjohtaja, Suomalaiset kehitysjärjestöt Fingo ry
+358 50 317 6710
salla.peltonen@fingo.fi