Kansalaisjärjestöt tapasivat Väyrysen hyvissä tunnelmissa

Kansalaisjärjestöt kävivät muistuttamassa ulkomaankauppaministeri Paavo Väyrystä läpileikkaavien teemojen huomioimisesta kehitysyhteistyössä.

Teksti: Lauri Haapanen

Lauri Haapanen

Kepan viestintäjohtaja Mika Railo luovutti ministeri Paavo Väyryselle kuokan ja pussin siemeniä torstaina 10.joulukuuta.
Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen kääntelee kuokkaa ja pussillista siemeniä käsissään.
”Hyvä lahja”, hän toteaa. ”Vaikka olen minä kerran aikaisemminkin saanut kuokan lahjaksi. Se oli Tansaniassa.”
Kahdeksanhenkinen joukko kansalaisjärjestöjen edustajia tapasi torstaina 10.joulukuuta Väyrysen ulkoministeriössä Katajanokalla. Älä unohda maailman enemmistöä -kampanjan tiimoilta järjestetyssä tapaamisessa ministerille luovutettiin paitsi leikkimielinen lahja, myös muistutettiin läpileikkaavien teemojen huomioimisesta kehitysyhteistyössä. Suomen valitsemia teemoja ovat tasa-arvo, syrjityt ihmisryhmät ja hiv/aids.
Kansalaisjärjestöjen mielestä Suomen tulee luoda hallituskaudet ylittävä strategia, joka linjaa ja tarjoaa riittävät resurssit läpileikkaavien teemojen toteuttamiseen. Myös vastuusuhteet ja raportointi vaativat järjestöjen mielestä selkeytystä – kun kaikki ovat vastuussa, ei kukaan ole tilivelvollinen.
”Asia, jolla olette tänne tulleet, on erittäin tärkeä ja ulkoministeriö on ottanut hyvin vakavasti läpileikkaavien teemojen edistämisen”, Väyrynen kommentoi vieraiden puheenvuorot kuunneltuaan.
”Valtavirtaistaminen eli läpileikkaaminen on minun mielestäni tehokkain tapa edistää erityisryhmien asemaa.”
Meneehän apu kuokanvarteen?
Väyrysen mielestä on tärkeää, että eurojen sijaan tarkastellaan sitä, mitä rahoilla saadaan aikaan.
”Ja juuri siinä valtavirtaistaminen on uskoakseni paljon tehokkaampi keino kuin että suunnataan rahaa yksittäisiin projekteihin”, ministeri pohti.
Puolituntisen tapaamisen lopulla, ennen glögejä ja joulutorttuja, Väyrynen nosti vielä esiin kysymyksen avun perillemenosta.
”Jos ajatellaan esimerkiksi jotain naisprojektia, niin on syytä tarkastella kriittisesti, meneekö se raha naisten eliitille, joka kokoontuu pohtimaan rauhankysymystä jonnekin huippuhotelliin, vai meneekö se apu tosiaan sille köyhälle ihmiselle, joka sitä kuokkaa heiluttaa”.
Sitten ministerillä olikin jo kiire eteenpäin.
Läpimurroksi vieraat eivät pikavisiittiä arvioineet, mutta tunnelma oli hyvä. Idea strategian luomisesta ei tainnut Väyryseen kuitenkaan täysin upota.
”Vaikka strategiat jäävät pahimmillaan vain pölyttyviksi papereiksi, ei niitä sattumalta tehdä”, totesi Kepan viestintäjohtaja Mika Railo.
”Kun jostain asiasta tehdään strategia, se on osoitus, että kyseistä asiaa pidetään tärkeänä.”

Läpileikkaava teema, siis mikä?

Läpileikkaava teema tarkoittaa asiaa, joka tulee valtavirtaistaa eli ottaa huomioon kaikessa toiminnassa.

Suomen kehitysyhteistyön läpileikkaavia teemoja ovat:

Tasa-arvon vahvistaminen sekä naisten ja tyttöjen oikeudet.

Helposti syrjäytyvien ryhmien – erityisesti lasten, vammaisten, alkuperäiskansojen sekä etnisten vähemmistöjen – oikeudet.

hiv/aidsin vastainen työ

Lisää tietoa aiheesta

Globbarien tempaukset: Älä unohda maailman enemmistöä