Järjestöt vetoavat: älkää leikatko viestintärahoja

Ulkoministeriön viestintä- ja kehityskasvatustukeen kaavaillaan ensi vuodelle merkittäviä leikkauksia. Kepa ja kehitysjärjestöt vetoavat leikkauksia vastaan.

Teksti: Esa Salminen

Kepan saamien tietojen mukaan ulkoministeriössä kaavaillaan kuluvan vuoden tasoon nähden noin kahdenkymmenen prosentin leikkausta järjestöille suunnattuun viestintä- ja kehityskasvatustukeen.
Kepa lähetti 30. elokuuta ulkoministeriöön avoimen kirjeen vedoten viestintä- ja kehityskasvatustuen tason säilyttämisen puolesta. Järjestöjen yhteiseen vetoomukseen kerätään allekirjoituksia 2. syyskuuta saakka. Vetoomus toimitetaan ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyryselle perjantaina 3. syyskuuta.
Vetoomuksessa järjestöt ilmaisevat huolensa siitä, että tuen leikkaus heikentäisi kehitysyhteistyön kannatuspohjaa Suomessa ja vähentäisi kansalaisten mahdollisuuksia toimia ja vaikuttaa globaalisti. Myös pyrkimys päästä kansainvälisiin sitoumuksiin karkaa käsistä, järjestöt huomauttavat: YK:n kehitysohjelma UNDP on suosittanut, että kehitysyhteistyörahoista käytettäisiin kolme prosenttia kotimaassa tapahtuvaan viestintään ja kehityskasvatukseen.
Kehitysyhteistyömäärärahat kasvavat ensi vuonna 108 miljoonalla eurolla. Tiettävästi kansalaisjärjestöille suunnattu määräraha nousee noin viidellä miljoonalla. Koska osa järjestörahoista on kuitenkin jo sidottu kasvavalle uralle, on ministeriö etsinyt kansalaisjärjestömäärärahojen sisältä säästökohteita. Järjestöjen vetoomuksen mukaan olisi kohtuutonta löytää säästöjä jo nyt pienestä viestintä- ja kehityskasvatustuesta.
Tänä vuonna viestintä- ja kehityskasvatustukea on myönnetty lähes kaksi miljoonaa euroa. Tukea haetaan vuosittain yksi- tai kaksivuotisille hankkeille. Haku päättyy vuosittain elokuun lopussa.

Lisää tietoa aiheesta

Järjestöjen vetoomus
Kepan toiminnanjohtajan avoin kirje ulkoministeriön kehityspoliittisen osaston johdolle (pdf)