Globbarit toivat valoa kansanedustajille

Kansanedustajia kehotettiin sytyttämään kynttilä maailman haavoittuvalle enemmistölle eduskunnassa tänään pidetyssä tilaisuudessa. Globbarien ja järjestöjen kampanja korostaa naisten, lasten ja vammaisten huomioimista kehitysyhteistyössä.

Teksti: Sanna Autere

LASSI PALMUJOKI
Eduskunnan globaaliryhmän varapuheenjohtaja Pentti Tiusanen (vas.) tapasi globbareita ja kampanjoijia 24. marraskuuta.
”Älä unohda maailman enemmistöä” -kampanjassa mukana olevat järjestöt ja globbarit muistuttivat kansanedustajia siitä, ettei kestävä kehitys ole mahdollista ilman maailman enemmistön – naisten, lasten ja vammaisten – huomioon ottamista kehitysyhteistyössä.
”Olemme täällä tänään tärkeiden teemojen äärellä. Esimerkiksi ilmastonmuutoksen seuraukset kohdistuvat vakavimmin kaikkein köyhimpiin maihin ja ryhmiin”, eduskunnan globaaliryhmän varapuheenjohtaja Pentti Tiusanen (vas.) myötäili järjestöjen näkemyksiä 24. marraskuuta järjestetyssä tempauksessa.
Vaikuttamisverkosto globbarien jäsenet jakoivat kynttilöitä ja valoa syksyn pimeyteen noin kolmellekymmenelle eri puolueiden kansanedustajalle ja edustajien avustajalle. Edustajia pyydettiin myös allekirjoittamaan toimenpidealoite, joka peräänkuuluttaa hallitukselta läpileikkaavien teemojen toteuttamista ohjaavan strategian laatimista.
Toimenpidealoite läpileikkaavista teemoista
”Läpileikkaavat teemat kiinnittävät huomion avun määrän lisäksi myös kehitysyhteistyön kohdentamiseen ja siihen, että apu olisi mahdollisimman laadukasta – että se suuntautuisi kaikkein heikoimmassa asemassa oleville”, kansanedustaja Kimmo Kiljunen (sd.) totesi esitellessään toimenpidealoitetta kollegoilleen.
Maailman köyhyysongelmaan tarttuminen on Kiljusen mukaan keskeisintä globaalien kriisien kuten ilmastonmuutoksen hillinnässä.
Suomen kehitysyhteistyön läpileikkaaviksi teemoiksi on kehityspoliittisessa ohjelmassa nostettu tasa-arvon vahvistaminen ja naisten oikeudet, helposti syrjäytyvien ryhmien oikeudet sekä hivin ja aidsin vastainen taistelu.
Toimenpidealoitteessa todetaan, että ulkoministeriön helmikuussa julkaiseman evaluaation mukaan teemojen toteutuminen edellyttää nykyistä enemmän strategista suunnittelua, käytännön työkaluja ja seurantaa.
Aloitteen allekirjoitti kymmenkunta tilaisuuteen saapunutta kansanedustajaa. Nimien kerääminen jatkuu ensi viikon tiistaihin asti.
”Kynttilän valossa kohti parempaa tulevaisuutta”
Keskustan Aila Paloniemi kiitteli järjestöjä tärkeän teeman esiin nostamisesta ja korosti, että lähestymistapa on oikea: pelkkien ongelmien listaaminen ei auta, vaan asian edistämiseksi tarvitaan myös toimenpide-ehdotuksia ja työkaluja. Paloniemi oli yksi toimenpidealoitteen allekirjoittajista.
Heidi Hautalan tilalle eduskuntaan kesällä noussut Timo Juurikkala (vihr.) sai tilaisuudessa ensikosketuksen Kepan koordinoimaan globbariverkostoon keskustellessaan varsinais-suomalaisen Ulla Salmen kanssa. Juurikkala painotti muun muassa, etteivät ilmastopoliittiset toimenpiteet ja rahoitus saa olla köyhyyden vähentämisestä pois.
”On aina mielenkiintoista päästä keskustelemaan kansanedustajan kanssa kasvokkain. Täältä sai taas ihan hyviä vinkkejä päättäjien lähestymiseen”, globbari Ulla Salmi kuvaili kynttilätempausta.
Tiusanen kehotti kansanedustajakollegoitaan käymään globbarien jakaman kynttilän valossa ”kohti joulua ja parempaa tulevaisuutta”.
”Samankaltaisen nimen lisäksi globbareita ja globaaliryhmää yhdistävät samat päämäärät: halu auttaa heikoimmassa asemassa olevia”, Tiusanen veisteli. Tilaisuus järjestettiin yhteistyössä eduskunnan globaaliryhmän kanssa.

Lisää tietoa aiheesta

Lue lisää Kepan koordinoimasta ”Älä unohda maailman enemmistöä” -kampanjasta osoitteesta www.globbarit.fi.