Keskeinen muutos on, että nykyisissä työryhmissä on mahdollisuus käsitellä jäsenlähtöisesti aiempaa monipuolisemmin eri aiheita. Lisäksi tarkoitus on, että ryhmät toimivat entistä tehokkaampana kokonaisuutena ja siten vaikuttavammin.
Tässä uutisessa on tietoja seuraavista aiheista:
1 Eri tapoja osallistua yhteiseen vaikuttamistyöhön
2 Ilmoittautuminen täsmennettyihin työryhmiin
3 Työryhmien kuvaukset
1 Eri tapoja osallistua yhteiseen vaikuttamistyöhön
Osallistumista pohtiessa on hyvä huomioida kaksi erilaista tapaa osallistua. Eri tapoja tarjoamalla toivomme, että kaikille jäsenille löytyy sopiva tapa olla mukana yhteisessä vaikuttamistyössä.
- Tarvitsen tietoa kehityspolitiikan ajankohtaisista asioista: Fingolla on kaikille avoimet info-tilaisuudet ja kanavat, joihin voi tulla kuulolle, ilman edellytyksiä. Osallistujilta ei odoteta kontribuutiota, mutta keskusteluun saa halutessaan osallistua. Avoimia kanavia ovat:
- Fingon teemakohtaiset info-tilaisuudet, joista tiedotetaan sähköpostilla ja WAP:ssa.
- Fingon vaikuttamistyön ajankohtaiskatsaus, josta tiedotetaan sähköpostilla ja WAP:ssa. Ajankohtaiskatsauksessa jaetaan tietoa kehityspolitiikan ajankohtaisista käänteistä ja vaikuttamisesta. Osallistujia pyydetään kertomaan lyhyesti oman järjestönsä ajankohtaisesta vaikuttamisesta. Vaikuttamistyön ajankohtaiskatsaukset löytyvät Fingon tapahtumakalenterista.
- Kepo-vaikuttamisen WAP-listalla tiedotetaan joka viikko ajankohtaisista kehityspolitiikan asioista, vaikuttamisesta ja tulevista tapahtumista. Listalle pääset tästä linkistä.
- Haluan osallistua Fingon jäsenten yhteiseen työhön, ja minulla on siihen riittävästi resursseja: Työryhmät on tarkoitettu jäsenten yhteiseen työskentelyyn. Työryhmän jäsenyys edellyttää aktiivista osallistumista ja mahdollisuutta kontribuoida yhteiseen työhön. Vaikuttamisen työryhmissä olevilta toivotaan pitkäjänteistä aktiivisuutta ja osaamista vaikuttamistyössä. Samalla työryhmät ovat mahdollisuuksia kehittyä yhdessä yhteiskuntasuhdeammattilaisina.
2 Ilmoittautuminen
Ilmoittautumiset: Tällä lomakkeella
Määräaika: 8.10. päivän aikana
Tällä lomakkeella voit ilmoittautua mukaan täsmennettyihin, vaikuttamistyöhön liittyviin työryhmiin ja vapaamuotoisiin verkostoihin.
Voit ilmoittautua lomakkeella viimeistään 8.10. aikana. Tämänkin jälkeen työryhmiin on mahdollista päästä mukaan ilmoittamalla kiinnostuksensa ko. työryhmää fasilitoivalle Fingon työntekijälle.
Huomaathan, että Fingolla on myös lukuisia muita työryhmiä ja verkostoja, kuten viestijäverkosto, yritysyhteistyöverkosto ja globaalin kansalaiskasvatuksen verkosto, jotka jatkavat totuttuun tapaansa. Voit olla niihin liittyen yhteydessä kyseisten työryhmien ja verkostojen fingolaisiin yhteyshenkilöihin.
3 Työryhmien kuvaukset
Täsmennettyjä vaikuttamiseen liittyviä työryhmiä ja verkostoja jatkossa ovat:
Yleinen kehityspolitiikka -työryhmä
Yleinen kehityspolitiikka -työryhmä on ollut Fingossa aiemminkin eri muodoissa toiminnassa. Työryhmien täsmennyksen myötä sen toiminta käynnistetään uudelleen entistä tavoitteellisempana. Yleinen kehityspolitiikka -työryhmä:
- Toimii yleisen vaikuttamisen moottorina.
- Kokoaa vaikuttamisen syötteitä muilta työryhmiltä keskeisiin kehityspoliittisiin prosesseihin, kuten vaaleihin tai selontekoihin liittyen. Syötteitä voivat olla esim. tavoitteet, suositukset, taustatekstit ja muut materiaalit.
- Koordinoi yhteistä vaikuttamista, joka voi tarkoittaa esim. eri työryhmien vaikuttamisen toimien yhteensovittamista niin, että kokonaisuus on mahdollisimman tehokas. Se ei kuitenkaan tarkoita muiden työryhmien työn määrittelyä tai niiden asettamien tavoitteiden olennaista muuttamista.
Yhteyshenkilöt Fingosta: Anna Hyvärinen, Outi Hakkarainen ja Ilmari Nalbantoglu
Kansalaisyhteiskuntatyöryhmä
Tämä työryhmä on jo hyvässä vireessä. Sille ei ole tarve tehdä erityisiä muutoksia.
Kansalaisyhteiskuntatyöryhmä edistää yhteistä oppimista kansalaisyhteiskunnan tilasta ja kansalaisyhteiskunnan toimintaedellytysten vahvistamisesta. Se seuraa kansalaisyhteiskunnan tilaa kansallisesti ja globaalisti, jakaa tietoa ja tuo globaalin kansalaisyhteiskunnan ääntä kuuluviin suomalaisessa yhteiskunnallisessa keskustelussa.
Yhteyshenkilö Fingosta: Saana Yrjönen
Puheenjohtaja: Roosa Rantala, ihmisoikeusasiantuntija, Suomen Lähetysseura
Koulutustyöryhmä
Työryhmä on ollut Fingolla aiemmin toiminnassa, mutta Fingon fasilitoinnissa on ollut katkos. Jäsenten mm. kyselyissä selkeästi esittämien toiveiden myötä koulutustyöryhmä palaa Fingon fasilitoimaksi työryhmäksi.
Työryhmä käsittelee aiheita, jotka liittyvät koulutukseen ja kehitykseen kansainvälisesti.
Työryhmän vakaan toiminnan kannalta on tärkeää, että sille löytyy jäsenten keskuudesta puheenjohtaja. Halutessaan työryhmä voi valita myös varapuheenjohtajia, jotka hieman muita jäseniä tiiviimmin valmistelevat käsiteltäviä asioita yhdessä Fingon yhteyshenkilön kanssa.
Yhteyshenkilö Fingosta: varmistetaan syksyn aikana
Ilmasto- ja ympäristötyöryhmä sekä ruokaturvatyöryhmä
Fingolla on tähän asti ollut ilmastorahoituksen työryhmä ja ruokaturvatyöryhmä. Jatkossa ilmastorahoituksen työryhmää laajennetaan Ilmasto- ja ympäristötyöryhmäksi, joka voi halutessaan käsitellä ilmaston ja tarkemmin ilmastorahoituksen lisäksi myös muita kansainvälisen ympäristöpolitiikan teemoja, esimerkiksi luontokatoa. Työryhmä toimii kuitenkin jäsenlähtöisesti ja sen jäsenet päättävät yhdessä, mitä aiheita haluavat käsitellä. Työryhmä voi myös keskittyä eri teemoihin eri ajanhetkinä tai perustaa alaryhmän johonkin tiettyyn teemaan.
Ruokaturvaryhmä toimii jatkossakin erillisenä ryhmänä, mutta sen yhteistyötä Ilmasto- ja ympäristötyöryhmän kanssa tiivistetään. Työryhmät voivat esimerkiksi halutessaan järjestää yhteistapaamisia tai laatia yhteisiä materiaaleja.
Yhteyshenkilö Fingosta: Ada Virnes
Ilmastorahoitustyöryhmän puheenjohtaja: Niko Humalisto, johtava asiantuntija, Suomen Lähetysseura
Ruokaturvaryhmän puheenjohtaja: Juha Ruippo, johtaja, kauppapolitiikka, kansainväliset suhteet ja kehitysyhteistyö, MTK
Yhdenvertaisuus ja ihmisoikeudet -työryhmä
Fingolla on ollut gender ja kehitys -työryhmä, joka polkaistaan uudestaan käyntiin laajemmalla agendalla. Jäsenillä on halutessaan mahdollisuus käsitellä yhdenvertaisuuteen ja ihmisoikeuksiin liittyviä teemoja. Työryhmä voi keskittyä vain tasa-arvokysymyksiin, mutta sen on mahdollista käsitellä halutessaan muitakin yhdenvertaisuuteen ja ihmisoikeuksiin liittyviä aiheita. Kaikkea ei tarvitse käsitellä kerralla: työryhmä voi jakaa aiheita eri ajanhetkille niiden olennaisuuden mukaan.
Työryhmän vakaan toiminnan kannalta on tärkeää, että sille löytyy jäsenten keskuudesta puheenjohtaja. Halutessaan työryhmä voi valita myös varapuheenjohtajia, jotka hieman muita jäseniä tiiviimmin valmistelevat käsiteltäviä asioita yhdessä Fingon yhteyshenkilön kanssa.
Yhteyshenkilö Fingosta: Eppu Mikkonen
Muutokset ja kehitysaiheiden tulevaisuus -verkosto
Fingon yhteydessä toimii hyvin vapaamuotoinen verkosto, joka jäsenlähtöisesti käsittelee kehitysyhteistyön ja sen lähialojen muutoksia ja tulevaisuutta – esimerkiksi dekolonisaation ja vallan siirron mahdollisuuksia sekä tarpeita. Tervetuloa mukaan hahmottamaan tulevaisuutta!
Yhteyshenkilö Fingosta: Eppu Mikkonen
Kestävä talous -työryhmä
Fingossa toiminut Verotus ja globaali oikeudenmukaisuus -työryhmä laajenee Kestävän talouden työryhmäksi, joka käsittelee esimerkiksi seuraavia kansainväliseen kestävään talouteen liittyviä aiheita:
Työryhmä päättää itse, mihin aiheisiin keskittyy. Kaikkea ei tarvitse käsitellä kerralla: työryhmä voi jakaa aiheita eri ajanhetkille tai jakautua halutessaan alaryhmiin.
- yritysvastuu, joka on erityisen ajankohtainen EU:n yritysvastuudirektiivin myötä.
- kauppapolitiikka, joka on erityisen ajankohtaista uuden Kansainvälisten taloussuhteiden ja kehitysyhteistyön eli Kake-selonteon myötä, jolla kehityspolitiikkaa on määrä yhdistää entistä selkeämmin kauppapolitiikkaan
- velka, joka on valitettavan ajankohtaista kehittyvien maiden velkakriisin myötä.
- kansainvälinen veropolitiikka, joka on ajankohtainen mm. YK:ssa valmisteilla olevankansainvälisen veroyhteistyön puitesopimuksen myötä.
- kehittyvien maiden veropohjan vahvistaminen (Domestic Resource Mobilisation, DRM). Se liittyy niin Suomen antamaan DRM-tukeen osana kehitysyhteistyötään kuin Addis Tax Initiativen jatkoon vuoden 2025 jälkeen.
- Taloudellinen kehitys: kehittyvien maiden talouden kehittymisen tukeminen on edelleen olennainen osa kehitysyhteistyötä.
- Kansainvälinen talousjärjestelmä, joka yhdistää eri talouden aiheita.
Yhteyshenkilöt Fingosta: Ada Virnes, Outi Hakkarainen ja Ilmari Nalbantoglu