Suomen kehitysyhteistyöllä tuetaan esimerkiksi sitä, että yhä useampi lapsi pääsee kouluun. Kuva: Narvikk / iStock

Fingo: “Suomalaiset kannattavat kehitysyhteistyötä syystä jospa Säätytalollakin oivallettaisiin tämä”

Iltapäivälehtien uutisoimat ennakkotiedot kehitysyhteistyöhön kohdistuvista leikkauksista ovat huolestuttavia, todetaan suomalaisten kehitysjärjestöjen kattojärjestö Fingosta.

Iltapäivälehtien ennakkotietojen perusteella kehitysyhteistyöstä ollaan leikkaamassa yli miljardi euroa tulevan hallituskauden aikana.

Fingon vaikuttamistyön johtaja Ilmari Nalbantoglu pitää tietojen valossa suunniteltuja leikkauksia ylimitoitettuina. Hän muistuttaa, että kehitysyhteistyöllä rakennetaan vakaampaa maailmaa, mikä on monin tavoin myös Suomen etu.

“Kehitysyhteistyöstä leikkaaminen olisi esimerkiksi naisten oikeuksista, nuorten työllistymisestä ja ilmastonmuutoksen torjunnasta leikkaamista. Leikkaukset olisivat erityisen vahingollisia tässä maailmanajassa, kun Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa, ilmastokriisi ja koronakriisin vaikutukset limittyvät”, toteaa Nalbantoglu.

Ulkoministeriö julkaisi tänään kehitysyhteistyön mielipidekyselyn, jonka mukaan noin kaksi kolmasosaa suomalaisista pitää kehitysyhteistyötä tärkeänä.

“Jotenkin tänään julkaistut kaksi uutista tuntuvat ristiriitaisilta: kehitysyhteistyön mielipidekyselyn mukaan kehitysyhteistyö on tärkeää, kun taas hallituksen mukaan kehitysyhteistyöstä tulee leikata massiivinen lohko. Ehkä suomalaiset ovat oivaltaneet, että kehitysyhteistyö on paitsi arvopohjaisesti tervettä, myös meidän oma etumme. Suomalaiset kannattavat kehitysyhteistyötä syystä – jospa Säätytalollakin vielä oivallettaisiin tämä”, Nalbantoglu toivoo.

Lisätiedot:

Ilmari Nalbantoglu, vaikuttamistyön johtaja

p. 050 574 1112 | ilmari.nalbantoglu@fingo.fi

Silla Ristimäki, kehityspolitiikan asiantuntija

p. 050 317 6702 | silla.ristimaki@fingo.fi

Viittaukset:

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/61309369-1952-435c-a462-0b6713af687f

https://www.is.fi/politiikka/art-2000009654888.html

https://um.fi/ajankohtaista/-/asset_publisher/gc654PySnjTX/content/valtaosa-suomalaisista-ajattelee-etta-venajan-hyokkayssota-lisaa-kehitysyhteistyon-tarvetta

Täydentäviä tietolähteitä:

Ulkoministeriön julkaisema kehityspolitiikan tulosraportti 2022: https://um.fi/web/kehityspolitiikan-tulosraportti-2022/

Fingon koostamat ”usein kysytyt kysymykset kehitysyhteistyöstä”: https://fingo.fi/eduskuntavaalit-2023/usein-kysyttya/

Fingon materiaalit kehityspolitiikasta puolueille: https://fingo.fi/eduskuntavaalit-2023/ehdokkaille/