Vapaaehtoistyö Etelässä on yllätyksiä täynnä

Vapaaehtoistyö maailmalla muuttaa arvomaailmaa, kertoivat kansainvälisessä vapaaehtoistyössä olleet. Entiset Etvo-vapaaehtoiset käynnistelevät parhaillaan verkostoa maailmalta palanneille.

Teksti: Henna Hakkarainen

Normal
0

21

false
false
false

FI
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Table Normal”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:”Times New Roman”,”serif”;}

Kansainvälisen Vapaaehtoistyön Verkoston (KaVa) järjestöt keräsivät salin täydeltä kiinnostuneita Kulttuurikeskus Caisassa järjestettyyn infoiltaan 22. syyskuuta. Järjestöt esittelivät omia vapaaehtoistyöohjelmiaan. Ääneen pääsivät myös kansainvälisen vapaaehtoistyön parhaat asiantuntijat, vapaaehtoiset itse.
KaVan järjestöt lähettävät vapaaehtoisia monenlaisiin ja pituudeltaan vaihteleviin tehtäviin eri puolille maailmaa. Myös vapaaehtoistyöntekijöiltä edellytettävä osaaminen ja koulutustausta vaihtelevat suuresti. Eri järjestöjen vapaaehtoisten kokemuksista löytyi kuitenkin yllättävän paljon yhteistä.
Maailmalle lähtiessä kannattaa vapaaehtoisten mukaan varautua yllätyksiin. Pieniä ja suuria odottamattomia tilanteita tulee vastaan päivittäin, mutta asioilla on kuitenkin tapana lutviutua. Samalla karttuu itseluottamus ja kielitaito.
***
Monen lähtijän motiivina on uusien kokemusten lisäksi halu parantaa maailmaa edes hitusen. Kysymys siitä, voiko vapaaehtoistyöntekijä oikeasti vähentää köyhyyttä, sai entiset vapaaehtoiset mietteliäiksi. Siitä oltiin kuitenkin varmoja, että oma arvomaailma muuttui matkan aikana. Vapaaehtoisten puheenvuoroissa toistui yhteisöllisyyden jakamisen arvostus. Vapaaehtoistyöuraa ja työtä oikeudenmukaisemman maailman puolesta voi jatkaa myös Suomessa, ja moni ulkomailla vapaaehtoisena olleista toimiikin aktiivisesti suomalaisissa järjestöissä.
Kansainvälinen vapaaehtoistyökokemus muuttaa ihmistä, ja ehkä siksi paluuta koti-Suomeen kuvattiin suuremmaksi sokiksi kuin uuteen kulttuuriin sukeltamista. Tutut kuviot tuntuvat hetken vierailta. Vapaaehtoiset kertoivat poteneensa paluumasennusta ja haikeutta, kiukutelleensa ja turhautuneensa kotiin palattuaan.
Kepan koordinoiman Etvo-ohjelman kautta reissussa olleet ovat parhaillaan pistämässä pystyyn alumniverkostoa. Toiminta hakee vielä muotoaan, sillä Etvo-alumnien ensimmäinen tapaaminen on vasta edessäpäin. Ehkäpä luvassa on verkostoitumisen ja kuulumistenvaihdon lisäksi myös vertaistukea paluusokista kärsiville.
Lisätietoa:

Etvo-alumnit kokoontuvat ensimmäisen kerran 3.9. klo 19.00 Juttutuvassa Helsingin Kalliossa. Lisätietoja ja ilmoittautumiset katjarothsten@hotmail.com.
Kansainvälisen Vapaaehtoistyön Verkostoon kuuluvat Etvon lisäksi Allianssin nuorisovaihto, Kansainvälinen vapaaehtoistyöohjelma (KTV) ja Maailmanvaihto ry – ICYE Finland
Lisätietoja ohjelman paikoista Etvon verkkosivuilla.