Tansanian itsenäisyysjuhlaa ja verkostoitumista

Räntää lensi viime perjantainakin taivaan täydeltä, mutta kodikkaassa Puotilan työväentalossa saatiin tuulahduksia Tansaniasta.

Teksti: Anna-Sofia Joro

Suomi-Tansania seura järjesti Tansanian 50-vuotisitsenäisyyspäivän kunniaksi verkostoitumistapahtuman maassa työskenteleville järjestöille ja muille toimijoille.
Tilaisuudessa tutustuttiin Tansaniassa työskenteleviin järjestöihin ja muihin toimijoihin ja aloiteltiin jatkuvampaa yhteistyötä. Aihetta onkin, sillä Tansaniassa työskenteli viime vuonna 27 suomalaista järjestöä 45 hankkeessa.
Tilaisuudessa puhunut, kymmenen vuotta Suomessa asunut Dennis Londo korosti Tansanian diasporan roolia kiinnostavana yhteistyökumppanina myös järjestöille. Diaspora toimii maansa ”suurlähettiläänä” maailmalla ja voi auttaa ulkomaisia toimijoita löytämään mahdollisuuksia Tansaniasta. Londo viittasi kehitysministeri Heidi Hautalan sanoihin syksyn kansalaisjärjestöpäivässä siitä, että järjestöjen on tärkeää tehdä yhteistyötä diasporan kanssa.
Suomessa asuu noin 250 Tansaniasta muuttanutta henkilöä. Haasteena on kuitenkin diasporan näkymätön rooli verrattuna esimerkiksi somalialaisten verkostoon.
Avuksi kokeillaan sosiaalista mediaa. Suomi-Tansania seuralla on työn alla Wiki-pohjainen sivusto, jolla kuka tahansa innostunut voi julkaista Tansaniaan liittyvää materiaalia ja verkostoitua entistä kätevämmin.
***
Kepa on toiminut Tansaniassa vuodesta 1997. Tavoitteena on muun muassa helpottaa ja lisätä suomalaisten ja tansanialaisten järjestöjen yhteistyötä sekä tukea Kepan omien kumppanijärjestöjen kehityspoliittista vaikuttamistyötä.
Verkostokoordinaattori Kaisu Österinen Kepasta kertoi, että Tansaniassa kansalaisyhteiskunnan rooli on vahvistunut maassa tapahtuneiden poliittisten ja taloudellisten muutosten ansiosta.
”Paikallisen kansalaisyhteiskunnan vahvistaminen tapahtuu teidän hankkeidenne avulla”, Österinen kannusti järjestöjä. Lisäksi hän toivoi, että maassa toimivat järjestöt ottaisivat yhteyttä Kepaan – menivätpä asiat hyvin tai huonosti. Kaikki kokemukset kun ovat opiksi itselle ja muille.
***
Iltapäivän edetessä maistelimme tansanialaista teetä ja keskustelimme pienryhmissä siitä, millaisia haasteita ja mahdollisuuksia järjestöt Tansaniassa kohtaavat ja miten yhteistyötä voisi parantaa.
Kaikki olivat yhtä mieltä siitä, että vaikka järjestöt usein suojelevatkin rajojaan, hyödyllisintä olisi vaihtaa avoimesti ideoita ja hyviä käytäntöjä.
Dennis Londo kehotti tarkastelemaan huolella ihmisten motivaatioita kehitysyhteistyöhön. Jotkut haluavat epätoivoisesti hankkia rahaa, toiset taas nauttia auringonpaisteesta globaalissa Etelässä ja päivittää ansioluetteloaan uudella kokemuksella.
***
Kepan uudessa strategiassa mainitaan elävät jäsensuhteet ja pilottiprojektit. Kepa valmistautuu toteuttamaan strategiaa ensi vuoden alusta, joten nyt on hyvä hetki vaikuttaa ja kertoa ideoistaan.
Samoin Kepa järjestää järjestöjen toiveesta erilaisia maa- ja teematapaamisia. Kerro siis järjestösihteeri Paula Lounasheimolle, millaisesta verkostoitumisesta olisi hyötyä teidän järjestöllenne.
Lisätietoja

Kepan Tansania-sähköpostilista
Suomi-Tansania seuran kotisivut