Vammaiset kuuluvat kehitysmaissa köyhimmistä köyhimpiin. CHAVITAn ja Kuurojen Liiton hankkeella parannetaan kuurojen mahdollisuuksia ammatilliseen koulutukseen ja oman pienyrityksen pyörittämiseen. Kuva: Vammaiset kuuluvat kehitysmaissa köyhimmistä köyhimpiin. CHAVITAn ja Kuurojen Liiton hankkeella parannetaan kuurojen mahdollisuuksia ammatilliseen koulutukseen ja oman pienyrityksen pyörittämiseen.

Satojen kuurojen toimeentulo leikkurissa

”Suomi on kuulunut avunantajien mallimaihin, niihin maihin, jotka ovat puolustaneet ihmisoikeuksia ja pitäneet kiinni kehitysavusta. Leikkaukset tulivat meille täytenä yllätyksenä. Mitä oikein on tapahtunut?” kysyy Tansanian kuurojen kattojärjestön CHAVITAn johtaja Dickson Mveyange tulkin välityksellä.

Teksti: Kirsi Koivuporras-Masuka Kuva: Kirsi Koivuporras-Masuka / Kepa Tansania

Istumme CHAVITAn kokoushuoneen pöydän ympärillä Mtoni Mtonganissa, joka sijaitsee Dar es Salaamin kaupungin eteläreunalla. Piharakennuksesta kuurojen naisten yrittäjäryhmä ompelee tuotteita myyntiin. Koneiden raksutus kantautuu etäisesti hiljaisuuden keskelle. Ilmassa leijuu huoli tulevaisuudesta.”Meidän mielestämme tilanne on hälyttävä. Tarvitsemme vielä tukea. Kuurot naiset ja nuoret kärsivät näistä leikkauksista eniten”, Mveyange toteaa sitten.CHAVITA on Suomen Kuurojen Liiton pitkäaikaisin kumppani, sillä järjestöjen välinen yhteistyö alkoi jo 1980-luvun lopulla. Aluksi tuettiin CHAVITAn kehittymistä järjestönä. Seuraava askel oli paikallisen viittomakielen kehittäminen. Tästä konkreettisena tuloksena on syntynyt Tansanian ensimmäinen viittomakielen sanakirja.* * *Nyt meneillään on hanke, jonka tavoitteena on vähentää köyhyyttä parantamalla kuurojen mahdollisuuksia ammatilliseen koulutukseen ja oman pienyrityksen pyörittämiseen.”Vammaiset ihmiset kuuluvat kehitysmaissa köyhimmistä köyhimpiin, heillä on kuulevia heikommat mahdollisuudet hankkia oma toimeentulonsa. Yrityskoulutuksella ja vaikuttamalla viranomaisiin, ammattikouluihin ja työnantajiin olemme vahvistaneet kuurojen mahdollisuuksia toimia yrittäjinä, päästä palkkatöihin tai opiskella ammattiin”, kertoo Katarina Butera Kuurojen Liitosta.Hankkeen aikana on myös tavattu mikroluottoja myöntäviä tahoja, joiden kanssa on käsitelty kuurouteen liittyviä ennakkoluuloja.Tähän mennessä sadat kuurot ovat perustaneet oman pienyrityksen käytyään hankkeen yrittäjäkurssin, ja monet heistä ovat saaneet pienlainan. Sadat kuurot ovat myös päässeet palkkatöihin sekä oppilaiksi ammattikouluihin.”Lisäksi olemme jakaneet tietoa ihmisoikeuksista ja onnistuneet tuomaan kuuroja yhteen näillä alueilla. Nyt kuurot tietävät oikeutensa ja ovat valmiita myös vaatimaan niiden toteuttamista”, kertoo Mveyange.* * *”Näillä näkymin Suomen kehitysavun leikkaukset vaikuttavat joko niin, että hanke joudutaan lopettamaan kokonaan, tai sitä joudutaan leikkaamaan merkittävästi. Molemmissa tapauksissa sadoilta kuuroilta ollaan epäämässä mahdollisuus elättää itsensä ja perheensä”, toteaa Butera.Kuurojen Liitosta muistutetaan, että Suomi on profiloitunut vammaistyön osaajana. Vammaisjärjestöt ovat vammaistyön ammattilaisia ja yhteistyö kehitysmaiden kansalaisjärjestöjen kanssa myös tukee näiden maiden kansalaisyhteiskunnan ja tätä kautta demokratian kehittymistä.”Kansalaisjärjestöjen tekemä kehitysyhteistyö on konkreettista ja ihmiset suoraan tavoittavaa pitkäjänteistä työtä. Nämä kohtuuttomat ja äkilliset leikkaukset asettavat vuosien työn vaaraan”, Butera tiivistää.

Pelastetaan kehitysyhteistyö -vetoomusLue myös: Ennätysmäärä lukiosta valmistuvia tyttöjä – miten tulevaisuudessa?Lue myös: Vettä kyliin yhteistyössä paikallishallinnon kanssa