Allekirjoita vetoomus osoitteessa pelastetaankehitysyhteistyo.fi! Kuva: Allekirjoita vetoomus osoitteessa pelastetaankehitysyhteistyo.fi!

Nyt kampanjoidaan täysillä tehoilla kehitysyhteistyön puolesta

Mitä tapahtuu järjestöille, kun kehitysyhteistyöstä leikataan? Jäsentilaisuudessa 11. elokuuta pohdittiin keinoja toimia. Kepa tukee jäsenjärjestöjä muuttuvassa tilanteessa esimerkiksi edunvalvonnan ja rahoitusneuvonnan avulla.

Teksti: Outi Puukko

Tärkeintä, mitä järjestöt voivat elokuussa tehdä, on laittaa pelastetaankehitysyhteistyö.fi vetoomusta jakoon sosiaalisessa mediassa ja kaikilla viestintäkanavilla esimerkiksi näitä kuvia jakamalla ja osallistumalla keskusteluun tunnisteella #eiköyhimmiltä.#eiköyhimmiltä Tweets !function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?’http’:’https’;if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+”://platform.twitter.com/widgets.js”;fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,”script”,”twitter-wjs”);Allekirjoituksia on kasassa jo liki 15 000. Lisäksi kymmenet suomalaiset kertovat elokuun aikana Facebookissa, miksi kehitysyhteistyö on heille tärkeää. Jaa ja tykkää!Vetoomus luovutetaan ministeri Toivakalle 8. syyskuuta ennen budjettiriihtä mahdollimman isolla kokoonpanolla. Kepa on mukana myös 22. elokuuta suurmielenosoituksessa – jäsenjärjestöt ovat tervetulleita globaalin solidaarisuuden blokkiin!***Jäsentilaisuudessa keskusteltiin vilkkaasti siitä, mitä hallituksen kaavailemat jopa 43 prosentin leikkaukset kehitysyhteistyömäärärahoihin tarkoittavat järjestöille.”Käytännössä vuonna 2016 leikataan kaikilta, ja siitä mistä on helpointa”, sanoi Kepan Auli Starck.Ulkoministeriö ilmoitti kesäkuussa, että hanketukihakemusten käsittely on keskeytetty tämän vuoden osalta. Seuraava hanketukikierros järjestettäisiin keväällä 2016 (tuki vuosille 2017-2019) uusituin kriteerein ja uuden hallituksen painopistein. Hanketuen jatkuvuus ei kuitenkaan ole varmaa. Ministeriön suunnalta on myös esitetty, että tuettavia hankkeita olisi jatkossa vähemmän ja harvemmissa maissa, ja samalla niiden kokoluokka kasvaisi. Yhteistyö eri toimijoiden välillä voi jatkossa olla edellytyksenä rahoitukselle.Se, miksi pienten toimijoiden poiskarsiminen nähdään itseisarvona, herättää monessa järjestössä ihmetystä. Järjestöjen – myös pienten vapaaehtoisvoimin toimivien järjestöjen – onkin nyt tärkeää tehdä omaa rooliaan ja työnsä merkitystä tunnetuksi.Myös viestintä- ja globaalikasvatustuen hakukierros perutaan tältä syksyltä mutta ensi vuodelle kierros ”pyritään järjestämään”. Tämä on ristiriitaista sen suhteen, että samalla halutaan, että suomalaisille kerrottaisiin entistä aktiivisemmin globaaleista kehityskysymyksistä ja kehitysyhteistyön tuloksista.***Kepa pitää jäsenjärjestöt kartalla muuttuvasta tilanteesta. Suunnitelmissa on järjestää syksylle neuvontaa ja tapahtumia siitä, miten omaa toimintaa voi sopeuttaa muutoksiin. Myös rahoituksen hakemisen vaihtoehtoisista kanavista on luvassa tilaisuuksia.Lisäksi jäsenjärjestöistä toivottiin uudenlaista matchmakingia yhteistyön aikaansaamiseksi, aktiivista vaikuttamistyötä ja koulutusta tuloksista viestimiseen.