Mahdollisuuksien toreilla juhlitaan vapaaehtoistoiminnan teemavuotta

Suomalaiset ovat yhdistys- ja järjestökansaa. Neljä viidestä suomalaisesta on jonkin yhdistyksen jäsen.

Teksti: Minna Ala-Orvola

Yhdistyksiä tässä maassa riittää: laskentatavasta riippuen niitä on 80 000-127 000. Jokaisessa yhdistyksessä tehdään vapaaehtoistyötä yhteisen tavoitteen hyväksi. On laskettu, että yhdistyksissä tehdään vuosittain huimat 123 miljoonaa tuntia vapaaehtoistyötä. Vapaaehtoistyötä on monenlaista, mutta kaikkia vapaaehtoistyöntekijöitä yhdistää palkaton toiminta itselle tärkeän asian puolesta. Vastapalkaksi vapaaehtoinen saa uusia kokemuksia, ystäviä ja elämään sisältöä!
Vapaaehtoistyötä voi tehdä vaikkapa lasten ja nuorten, vanhusten, maahanmuuttajien, urheilun, kehitysmaiden tai ympäristöongelmien parissa. Moni meistä suomalaisista haluaa vaikuttaa ympäröivään yhteiskuntaamme ja globaaliin maailmaan. Kansalaisjärjestöt tarjoavat mahdollisuuksia ja keinoja osallistua, vaikuttaa, oppia ja jakaa tietoa. Aina eivät kuitenkaan halukkaat tekijät ja kansalaisjärjestöt kohtaa toisiaan.
Jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan Mahdollisuuksien torit ovat tuoneet esille paikallisia järjestöjä ja globaaleja teemoja – ja näin yhdistäneet innokkaita vapaaehtoistoimijoita ja toimintaa tarjoavia yhdistyksiä. Tänä vuonna Mahdollisuuksien torit tarttuvat EU:n vapaaehtoistoiminnan teemavuoteen. Mahdollisuuksien toreilla juhlistetaan teemavuotta nostamalla esiin vapaaehtoistoiminnan tärkeyttä ja tuomalla esiin erilaisia tapoja vaikuttaa ympäröivään maailmaan. Mahdollisuuksien torit tuotetaan paikallisin vapaaehtoisvoimin ja parhaimmillaan ne lisäävät kansalaisten aktiivisuutta ja vahvistavat suomalaista kansalaisyhteiskuntaa.
Järjestöille Mahdollisuuksien torit ovat mainio mahdollisuus esitellä toimintaansa ja tarjota erilaisia vapaaehtoistoiminnan muotoja. Tapahtumat tarjoavat ihmisille uusia näkökulmia ja omannäköisiä, kiinnostavia ja innostavia tapoja vaikuttaa paremman maailman puolesta. Toreilla voi osallistua kampanjoihin tai löytää itselleen mielekästä toimintaa pidemmäksikin aikaa. Mausteena on kulttuuria, keskusteluja ja monikulttuurista meininkiä. Myös maahanmuuttajilla on oiva tilaisuus tutustua suomalaiseen kansalaisyhteiskuntaan ja järjestötoimintaan.
Tapahtuma järjestetään tänäkin vuonna noin 20 paikkakunnalla eri puolilla Suomea, aina Maarianhaminasta Rovaniemelle. Haluathan sinäkin olla osa värikästä Mahdollisuuksien toria? Tuo siis järjestösi torille tai lähde etsimään itsellesi omannäköistä tapaa toimia paremman yhteisen maailman puolesta!
Katso oman paikkakuntasi toripäivä