Kansalaisjärjestöjen lähialueyhteistyöhön ei uutta rahaa 2012

Eilen julkaistussa hallituksen vuoden 2012 talousarvioesityksessä on sekä hyviä että huonoja uutisia mitä tulee ulkoministeriön kansalaisjärjestöille osoittamaan rahoitukseen.

Teksti: Auli Starck

Aloitan hyvistä. Ensi vuonna kansalaisjärjestöjen kehitysyhteistyön määrärahat nousevat 106 miljoonaan euroon, kuten jo elokuisessa valtiovarainministeriön ehdotuksessa kirjattiin. Kasvua viime vuoteen nähden on reilut 20 prosenttia. Samalla kansalaisjärjestöjen osuus varsinaisesta kehitysyhteistyöstä nousee 11,9 prosenttiin (10,7 prosenttia vuonna 2011) hallitusohjelman mukaisesti.
Hyvä uutinen on myös se, että UM:n hallinnonalan muiden menojen kohdalla esimerkiksi YK-liiton ja Kansalaisjärjestöjen konfliktinehkäisyverkoston (KATU) rahoitus on palautettu ennalleen.
Sen sijaan lähialueyhteistyötä tekeviä järjestöjä kohtaa raju määrärahojen leikkaus. Suomalaisten kansalaisjärjestöjen hanketukea ei määrärahasyistä avata haettavaksi vuodelle 2012 lainkaan, ja koko 320 000 euron määräraha kohdistetaan aiempiin sitoumuksiin.
Talousarvioesitys on kokonaisuudessaan luettavissa Valtiovarainministeriön sivulta.
Lähialueyhteistyön rahoituksesta tarkempaa tietoa löytyy ulkoministeriön verkkosivuilta.