Järjestöt: Poliisihallituksen jähmeys syö keräystuottoja

Kansalaisjärjestöt ovat tuohtuneita Poliisihallitukselle, koska rahankeräyslupien käsittelyajat ovat venyneet kohtuuttoman pitkiksi.

Teksti: Topi Kanniainen

Vastuullinen Lahjoittaminen ry (VaLa) arvostelee Poliisihallitusta rahankeräyslupien käsittelyaikojen venymisestä ja kohtuuttomista lisäselvityspyynnöistä. Yhdistyksen mukaan noin 95 prosenttia rahankeräysluvan anojista saa lisäselvityspyyntöjä.
VaLan puheenjohtaja Tiina Saukko arvioi, että järjestöt ovat
menettäneet keräystuottoja lupaviranomaisten tulkintaepäselvyyksien vuoksi. Hänen mukaansa yhteydenotot Poliisihallitukseen eivät ole parantaneet tilannetta.
”Lain tulkinta on muuttunut vuoden 2010 jälkeen, kun rahankeräyslupien myöntäminen siirtyi lääninhallituksilta poliisihallitukselle.”
Harmaita hiuksia aiheuttavat esimerkiksi verkkokeräykset. Poliisihallitus on muun muassa halunnut tietää, millä sivuilla järjestö aikoo esittää rahankeräysvetoomuksia. Sivujen listaaminen etukäteen on vaikeaa, varsinkin jos lupaa haetaan pidemmäksi ajaksi kerrallaan. Tulkintaa on onneksi viime aikoina höllennetty.
”Rahankeräyslupahakemuksessa ei tarvitse listata, missä lehdissä tai radioissa järjestö aikoo mainostaa keräystään. Verkkokeräyksiä kohdellaan selkeästi eri tavalla. Tavallaan voi sanoa, että lupaprosessi elää yhä lipaskeräysajassa”, VaLan pääsihteeri Pia Tornikoski sanoo.
***
Myös 2000-luvulla yleistynyt kuukausilahjoittaminen on joutunut poliisihallituksen syyniin. Poliisihallituksen tulkinnan mukaan kuukausilahjoitussopimuksia ei saisi tehdä pidemmäksi aikaa kuin mitä rahankeräyslupa on voimassa. Luvan voi saada korkeintaan kahdeksi vuodeksi kerrallaan.
”Mielestäni tämä on jo lahjoittajien ylisuojelua. Kuukausilahjoitussopimuksen voi kuitenkin sanoa vaivatta irti milloin vain”, Kepan järjestökoordinaattori Auli Starck sanoo.
”Kuukausilahjoitukset ovat järjestöille varmaa ja säännöllistä tuloa. Monessa järjestössä pohditaan, miksi laki on Suomessa niin tiukka. Esimerkiksi Ruotsissa vastaavaa lakia ei ole.”
***
Pääsihteeri Pia Tornikoski ja puheenjohtaja Tiina Saukko kertovat, että VaLa on jo pitkään pyrkinyt parantamaan tilannetta yhteistyössä Poliisihallituksen kanssa.
Toistaiseksi tulokset ovat olleet laihoja. Suurin edistysaskel on, että Poliisihallitus on uudistanut rahankeräysten, tavara-arpajaisten ja bingopelin lupahakemuslomakkeiden sisältöä sekä ohjeistanut järjestöjä hakemusten täyttämisessä.
”Lomakkeen voi nyt täyttää koneella ja tulostaa vasta sitten allekirjoitettavaksi. Joustavan ja innovatiivisen rahankeräyksen suunnittelun kannalta uudistuksesta ei juuri ole iloa”, VaLan Tornikoski arvioi.
”Onko järkevää, että veronmaksajien rahaa käytetään tällaiseen leikkiin?”, Saukko kysyy.
Lisää aiheesta

VaLan kotisivut
VaLan tiedote: Rahankeräyslupien hankkimisessa on vakavia ongelmia
Uudet hakemuslomakkeet ja täyttöohje poliisi.fi-sivuilla
Jäsenblogi 26.9.2011: Asiaa varainhankinnasta ja rahankeräysluvista
Jäsenblogi 25.2.2011: Rahankeräyksen käytännöt ja käsitteet selviksi