Kaksi henkilöä istuu pöydän ääressä katsoen kannettavia tietokoneita.
Uusi etäosallistumisen mahdollistava verkkoalusta on otettu Kepassa ja jäsenjärjestöissä ilolla vastaan. Kuva: Uusi etäosallistumisen mahdollistava verkkoalusta on otettu Kepassa ja jäsenjärjestöissä ilolla vastaan.

Etäosallistumisen vapaus kansalaisjärjestössä

Kepan uusi verkkoalusta mahdollistaa etäosallistumisen tapaamisiin ja koulutuksiin.

Teksti: Maarit Pihkala

Istun luurit korvilla ja läppäri sylissä autossa Lahden moottoritiellä. Hyödynnän etätyöpäivää opiskelemalla mökkimatkan ajan verkkotuutoriksi. Kuinka ihanaa! Pian olemme perillä, työpäivä on pulkassa ja pulahdan mökkijärveemme pää täynnä uusia ammatillisia ideoita. Tässä työtavassa voittavat kaikki: työnantajani, perheeni ja minä.

Reaaliaikaisten tapaamisten ja koulutusten järjestäminen on tänä päivänä jo ihan perustavanlaatuinen työelämätaito alalla kuin alalla. Nyt myös Kepa on hankkinut verkkoalustan tätä varten. Olemme kevään aikana kouluttaneet organisaation henkilökuntaa alustan käyttöön. Se on otettu ilolla vastaan Kepassa ja sen jäsenjärjestöissä, joissa on valtavasti tilausta sen mahdollistamille uusille työmuodoille.

Kepalle on ollut alusta asti tärkeää tavoitella raikasta, pedagogisesti laadukasta ja osallistavaa webinaarikulttuuria. Tämä tarkoittaa, että webinaarien suunnitteluun ja toteuttamiseen panostetaan paljon. Toiminnallisten harjoitusten tuottaminen verkkoon, osallistujien aktivoiminen, ryhmätyötilojen rakentaminen ja fasilitoiminen vaativat ammattitaitoa ja kokeilevaa työotetta. Toki toisinaan riittää, että etäyhteys on auki ja osallistuja voi seurata striimausta vaikka vain chattiin kommentoimalla.

Olemme ohjanneet verkon välityksellä Frame, Voice, Report! -hankkeen starttitilaisuuksia ja Globaalikasvatushanke paremmaksi -webinaarisarjaa. Osallistujien palaute on ollut kannustavaa. ”Etäosallistuminen toimi hyvin, ja myös ryhmätehtävät olivat hyvin toteutettu”, sanoi eräs osallistuja. Osallistujat ovat arvostaneet Kepan henkilökunnan rohkeutta lähteä suoraan tekemään interaktiivisia koulutuksia.

Webinaarijärjestelmän avulla voimme yhdenvertaistaa ja tehostaa palvelujemme saatavuutta myös valtakunnallisesti. Laadukkaiden webinaaritallenteiden avulla osallistujat voivat palata koulutuksen sisältöön ja prepata itseään myöhemmin vaikka puheenpitämisen ydintaidoista.

Aivan kaikkiin tilaisuuksiin ja koulutuksiin emme voi etäyhteyttä luvata. Harkitsemme palvelun tuottamista aina erikseen, jokaisen tilaisuuden yhteydessä. Toivomme, että jäsenjärjestöt ja muut kohderyhmämme tarttuvat mahdollisuuteen osallistua etänä Kepan erilaisiin tilaisuuksiin ja koulutuksiin. Teiltä toivomme rohkeaa heittäytymistä, aktiivista kameran ja mikin käyttöä sekä myös toisinaan ymmärrystä, että aivan kaikkia tilaisuuksia emme pysty tuottamaan etänä.

Luodaan yhdessä Suomen kansalaisyhteiskuntaan pedagogisesti korkeatasoista ja mukaansatempaavaa webinaarikulttuuria!