BetterAid ja Open Forum – järjestöt matkalla kohti Busania

Järjestöt tekevät kovasti töitä saadakseen äänensä kuuluviin Etelä-Korean Busanissa 29.11.–1.12.2011 järjestettävässä OECD:n avun tuloksellisuuden huippukokouksessa (HLF4).

Teksti: Anna-Sofia Joro

Kepan Kohti Busania -infotilaisuudessa 9.2. kansalaisjärjestöjen edustajat kuulivat, mitä BetterAid-verkostossa ja Open Forum -prosessissa on meneillään. Kepan edustajat osallistuvat molempiin aktiivisesti.
Kepan kehityspoliittinen asiantuntija Niina Pitkänen on mukana BetterAidissa, joka koordinoi järjestöjen osallistumista Busaniin ja sen OECD:n koordinoimaan valmisteluprosessiin.
”Busanissa tehdään Pariisin julistuksen loppuarvio ja sovitaan siitä, kuinka kehitysyhteistyön laatua parannetaan myös tulevaisuudessa”, Pitkänen tiivistää.
”Tällä hetkellä työn alla on Pariisin julistuksen seurantatutkimus, jossa mitataan ovatko maat päässeet vuonna 2005 sovittuihin tavoitteisiin esimerkiksi avunantajien välisen koordinaation parantamisesta ja kehitysmaiden omien suunnittelu- ja seurantajärjestelmien käyttämisestä. Seurantaan osallistuu yli 80 maata.”
”Tutkimuksessa mitataan siis myös, onko Suomi parantanut kehitysyhteistyötään sen mukaan mitä on Pariisissa ja Accrassa luvannut”, Pitkänen muistuttaa.
Seuraavaksi OECD:ssa päätetään Busanissa käsiteltävistä teemoista ja prosessin kulusta. Vuoden toisella puoliskolla käsiteltäneen loppuasiakirjan luonnoksia, joihin Kepa koostaa myös suomalaisten järjestöjen kommentteja.
”Kokoamme Kohti Busania -kalenterin, kunhan valmistelujen päivämäärät selviävät. Otamme mielellämme mukaan tietoa järjestöjen tapahtumista, jotka liittyvät avun tuloksellisuuteen.”
Busanin loppuasiakirjan muoto on mysteeri. Kansalaisjärjestöjen kanta on, että Busanissa täytyy saada aikaan konkreettisia tavoitteita sisältävä asiakirja, jonka toimeenpanoa myös seurataan kansainvälisellä tasolla. Iso haaste kokouksen onnistumiselle on, kuinka saada mukaan uudet avunantajat kuten Kiina.
***
OECD:n kainalossa istuvan BetterAidin rinnalla toimii kansalaisliikkeiden yhteinen kansainvälinen prosessi Open Forum for CSO Development Effectiveness, jossa Kepaa edustaa järjestökoordinaattori *Pauliina Saares*. Prosessin tavoitteena on etsii määreitä kehitysyhteistyön tuloksellisuudelle ja vaikuttaa siihen, että kansalaisliikkeiden toimintaympäristö olisi niiden työtä parhaalla tavalla tukeva.
Tällä hetkellä Open Forumissa kootaan toimijoiden yhteisiä näkemyksiä Global Framework -asiakirjaan.
”Suomen näkemykset on huomioitu asiakirjassa hyvin. Kevään aikana järjestöillä on mahdollisuus syventää näkökulmia ja vaikuttaa kansainvälisen työskentelyn lopputulokseen”, Saares kertoo. Hänen joulukuisesta bloggauksestaan löytyy lisätietoja Open Forumin valmistautumisesta Busaniin.
Prosessista voi lukea lisää myös Kepan verkkosivujen Tuloksellisuusprosessi-osiossa sekä Open Forumin verkkosivuilla.
Better Aidin verkkosivut
 
Tulevia tapahtumia
Huhtikuussa Kepa järjestää Tuloksellisuuden suuntaviivat -työpajoja järjestöille. Työpajoista tiedotetaan jäsensivuilla ja Kepan postituslistoilla.
Kysymyksiä, ideoita? Ota yhteyttä!
Kehityspoliittinen asiantuntija Niina Pitkänen, Kepa (BetterAid), niina.pitkanen@kepa.fi, puh. 040 82 58 516
Järjestökoordinaattori Pauliina Saares, Kepa (Open Forum), pauliina.saares@kepa.fi, puh. (09) 584 23 241
Aiheesta aiemmin kirjoitettua