Nuorisofoorumin jäseniä suorittamassa tehtävää
Nuorisfoorumista on muodostunut pysyvä elin Kuva: Nuorisfoorumista on muodostunut pysyvä elin

Tulevat päättäjät saman pöydän ääressä

Nuoret etsivät yhdessä ratkaisuja maansa ongelmiin.

Teksti: Iina Leppäaho Kuva: Toshe Zafirov

Makedoniassa jännitteet etnisten ryhmien välillä ovat suuret Jugoslavian hajoamisen jäljiltä.

”Tilanne on poliittisesti hyvin epävakaa. Poliittiset ryhmät jakavat kansaa vahvasti. Viime vuosina myös demokratia on taantunut ja medianvapaus kaventunut”, kertoo Kalevi Sorsa -säätiön hankevastaava Kaija Korhonen.

Kalevi Sorsa -säätiö on tehnyt Makedoniassa työtä vuoropuhelun edistämiseksi vuodesta 2008 lähtien. Monikulttuurisuuskoulutuksiin on osallistunut jo 400 nuorta. Säätiön perustama nuorisofoorumi käsittelee nuorten valitsemia aiheita ja vaikuttaa julkiseen keskusteluun.

Nuoret suhtautuvat yhteistyöhön aiempia sukupolvia avoimemmin.

Foorumista on muodostunut pysyvä elin, jonka kautta nuoret toimivat yhdessä. Mukana on poliittisia nuorisojärjestöjä ja kansalaisjärjestöjä.

”Nuorisofoorumi on ainoa lajissaan. Sen kautta on lisätty keskustelukulttuuria ja nuorten omaehtoista yhteistyötä. Foorumi on julkaissut työpapereita nuorisotyöttömyydestä ja monikulttuurisuudesta”, kertoo Korhonen.

Nuoret suhtautuvat yhteistyöhön aiempia sukupolvia avoimemmin. Vanhat stereotypiat eivät ole yhtä vahvasti iskostuneita, ja niistä on helpompi päästää irti.

”Ulkopuolisen arvioinnin mukaan toiminta on sellaista, mitä maassa tarvitaan ja mitä muuten ei ole”, Korhonen sanoo.

Nuoret ovat maan tulevia päättäjiä. Saman pöydän ääreen tuleminen kannattaa.

,

Kalevi Sorsa -säätiö

Vuonna 2005 perustettu sosiaalidemokraattinen ajatushautomo.
Toimii Suomessa ja Makedoniassa. Yhteistyökumppaneina Makedoniassa ovat Progres Institute for Social Democracy -järjestö ja Friedrich Ebert Stiftungjärjestön Skopjen toimisto.
Kalevi Sorsa -säätiö edistää elävää demokratiaa, joka edellyttää monipuolisia mutta perusteltuja näkemyksiä, tulevaisuuden tekemistä ennakkoluulottomalla asenteella ja uusilla avauksilla.