Zimbabwen presidentti Robert Mugabe Etelä-Sudanissa vuonna 2011. Kuva: Zimbabwen presidentti Robert Mugabe Etelä-Sudanissa vuonna 2011.

Zimbabwe kansallistaa kaivokset, avaa ”mustan pörssin”

Vaalivoiton saanut valtapuolue ei halua maksaa maan luonnonvaroista, vaan ulkomaisten kaivosyhtiöiden odotetaan luovuttavan osakkeiden enemmistö ilman korvauksia.

Teksti: Esa Salminen Kuva: Al Jazeera

Valtapuolue Zanu-PF:n ja Robert Mugabe lisäävät kansallistamisohjelmia voitettuaan vaalit Zimbabwessa.Zimbabwe aikoo ottaa haltuunsa 51 prosenttia kaikista suurista ulkomaisista yrityksistä. Pankit kuten Barclays ja Standard Bank voivat odottaa saavansa korvauksia, mutta kaivosyhtiöt joutuvat luovuttamaan enemmistön osakkeista hallitukselle — tai menettävät toimilupansa.”Ei Zimbabwe maksa luonnonvaroistaan”, maan kansallistamisohjelmasta vastaava ministeri Saviour Kasukuwere sanoo Bloomberg-uutistoimiston mukaan. Zanu-PF:n merkittävien poliitikkojen uskotaan jo nyt sotkeentuneen maan laittomaan timanttikauppaan.The Telegraph -lehden mukaan Zimbabwe aikoo myös avata pörssin, jossa ainoastaan maan musta väestö saa käydä kauppaa kansallistetuilla osakkeilla. Lehden haastattelema zimbabwelaisekonomisti pitää sitä vain poliittisena puheena vailla realismia.Zimbabwe on tapansa mukaan ääriesimerkki, mutta monet muutkin maat ovat heränneet vaatimaan parempia osuuksia luonnonvaroistaan. Esimerkiksi Keniassa on nostettu rojalteja ja peruttu viimeisimpiä toimilupia, ja Guatemalassa presidentti Otto Perez Molina on esittänyt kaivostoiminnan jäädyttämistä kahdeksi vuodeksi, jotta maan kaivoslait saataisiin uudistettua ja kaivostoimintaa liittyviä konflikteja hillityä.Bloomberg: Zimbabwe to Seize Mines While Compensating BanksThe Telegraph: Zimbabwe to open a ’blacks only’ stock exchangeBBC: Kenya minister scraps mining licences and ups royaltiesOxfam: Guatemala’s president proposes 2-year mining moratorium