YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon Maailman talousfoorumissa 2009. Kuva: YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon Maailman talousfoorumissa 2009.

YK:ssa laaditaan leikkauslistoja

Maailmanjärjestö vähentää virkamatkoja ja konsulttien käyttöä kurinalaisuuden nimissä.

Teksti: Thalif Deen

IPS — YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon kaavailee järjestön kuluihin kolmen prosentin leikkausta budjettikaudella 2012-2013.
Säästökohteiksi Ban listaa muun muassa virkamatkat, joita korvataan  videokonferensseilla, konsulttien käytön vähentämisen, siirtymisen yhä enemmän sähköisiin raportteihin painettujen sijasta ja ylityökorvausten leikkaamisen.
Ban aikoo lisäksi syynätä maailmanjärjestön ylläpitämien kirjastojen tarpeellisuutta ja periä maksun palveluista, joita järjestön sihteeristö tuottaa muille YK-järjestöille.
Leikattu YK-budjetti vuosille 2012-2013 on loppusummaltaan 5,2 miljardia dollaria (3,6 miljardia euroa). Se on kolmisen prosenttia edellistä pienempi, mutta viidenneksen isompi kuin kauden 2008-2009 talousarvio.
Leikkaukset heijastavat maailman talouden yleistä ilmapiiriä. ”Jopa rikkaimmat valtiot kiristävät vyötä ja leikkaavat kulujaan. YK:n on oltava yhtä kurinalainen”, Ban sanoo.
Tilanteeseen vaikuttaa myös Japania kohdannut katastrofi, sillä maa on ollut YK:n budjetin toiseksi tärkein rahoittaja.
Kehitysmaiden 130-jäseninen ryhmä G77 on huolissaan siitä, että leikkaukset kohdistuvat YK:n yleiskokouksen aiemmin hyväksymiin hankkeisiin.
Ryhmä muistuttaa, ettei Ban voi ehdottaa leikkauksia yksipuolisesti neuvottelematta jäsenmaiden kanssa.