YK: Uusi ruokakriisi jo kulman takana

Uusi ruokien hintakriisi on vain ajan kysymys, varoittaa YK:n ruokakysymysten erityisraportoija. YK:n mukaan katseet pitää nyt kääntää Kööpenhaminaan.

Teksti: Esa Salminen

Nousevat ruoan hinnat ja muuttuva ilmasto uhkaavat ruokaturvaa maailmanlaajuisesti, sanoo uutistoimisto Reutersin haastattelema YK:n ruokakysymysten erityisraportoijan Olivier De Schutter.
Hänen mukaansa juuri päättyneessä YK:n ruokahuollon huippukokouksessa Roomassa ei puututtu hinnoilla keinotteluun ja biopolttoaineisiin, jotka aiheuttivat ruoan hintojen nousun vuonna 2008.

Myöskään isojen maatalousyritysten monopoleihin ei koskettu, De Schutter sanoi Reutersille.

”Se voi tulla huhtikuussa 2010 tai ehkä huhtikuussa 2011, koska vuoden 2008 hintapiikin suorat syyt ovat edelleen olemassa”, De Schutter sanoi.

Rooman-kokouksessa Brasilian presidentti Luis Inácio Lula da Silva kutsui nälkää kaikista tuhoisimmaksi joukkotuhoaseeksi.

YK korostaa, että avainasemassa ruokaturvan saavuttamiseksi on ilmastonmuutoksen hallinta. Järjestön mukaan myös ruokaturvan kannalta on ensiarvoisen tärkeää, että Kööpenhaminan ilmastokokouksessa saadaan aikaan ilmastosopimus.

Lisää tietoa aiheesta

Reuters: New food price crisis a matter of time-UN