Arvostelijoiden mukaan Yhdysvaltain armeijan humanitaarinen toiminta voi vaikeuttaa perinteisten avustusjärjestöjen työtä. Kuvassa Kuva: Arvostelijoiden mukaan Yhdysvaltain armeijan humanitaarinen toiminta voi vaikeuttaa perinteisten avustusjärjestöjen työtä. Kuvassa 2012 Malista paenneita naisia YK:n pakolaisviraston UNHCR:n leirillä Burkina Fasossa.

Yhdysvaltain avustus- ja sotilastoiminta lomittuvat Afrikassa

Arvostelijoiden mielestä Yhdysvallat harjoittaa Afrikassa katastrofimiltarismia: avustustyöllä edistetään geopoliittisia ja sotilaallisia tavoitteita.

Teksti: Joeva Rock Kuva: Marc-André Boisvert

IPS — Yli 200 nigerialaistytön joutuminen islamistien sieppaamiksi Nigeriassa on herättänyt maailmalla vaatimuksia kansainvälisestä pelastusoperaatiosta.Yhdysvallat on toiminut alueella jo pitkään, ja sen sotilaallisen toiminnan painopisteen uskotaan siirtyvän Afrikkaan, kun operaatio Afganistanissa päättyy.Yhdysvaltain armeijan Afrikan sotatoimialueen esikunta Africom perustettiin 2008 presidentti George W. Bushin kauden lopulla. Toimialoiksi määritellään puolustus, diplomatia sekä kehitys, ja operaatioiden on määrä olla halpoja ja ”pienen jalanjäljen jättäviä”.Tuoreiden raporttien mukaan tehtäviä suoritetaan kuitenkin jo enemmän kuin yksi päivässä, ja yhdysvaltalaisia sotilaita on Afrikassa jatkuvasti 5 000–8 000.New York Times ihmetteli maaliskuussa Africomin Nigerissä toteuttamaa Flintlock-operaatiota. Jutun mukaan islamisteja vastaan ei käytetä ilma- tai kommandohyökkäyksiä, vaan vitamiineja, lääkkeitä ja hyttysverkkoja.Leluilla uskottavuuttaArvostelijat syyttävät Africomin humanitaarisia projekteja Troijan puuhevoseksi, joka mahdollistaa sotilaallisen toiminnan tarvittaessa.Africom mainostaa avustushankkeitaan sosiaalisessa mediassa. Kuvilla leluja jakavista sotilaista halutaan antaa asukkaille vaikutelma uskottavasta kumppanista.Sotilaiden ja aseteknologian kasvavasta läsnäolosta pidetään vähemmän ääntä. Africom toteuttaa ilma- ja maaoperaatioita, joihin otetaan mukaan yksityisiä yrityksiä ja amerikkalaisten kouluttamia afrikkalaisia sotilaita.Flintlock on yksi monista koulutusoperaatioista. Djiboutissa sijaitseva Camp Lemonnier tunnetaan Jemeniin ja Somaliaan suuntautuvien lennokki-iskujen tukikohtana.Women for Genuine Security -järjestö haukkuu katastrofimilitarismiksi toimintaa, jossa edistetään avustustyöllä geopoliittisia ja sotilaallisia tavoitteita. Järjestön mukaan tilanne aiheuttaa kansalaisissa hämmennystä, yleistä luottamuspulaa sekä epäilyjä läpinäkyvyydestä ja vastuista.Öljy yhdistääAfricomin toiminta on aktiivista monilla alueilla, joilta on löydetty öljyä esimerkiksi Keniassa, Ugandassa, Ghanassa ja Guineanlahdella. Virallisesti Africomilla ei ole yhteyksiä öljyntuotanoon.Ghanan Takoradi tunnetaan öljykaupunkina. Siellä Africom kouluttaa Ghanan armeijan sotilaita, tekee avustustyötä ja solmii suhteita päälliköihin, kansalaisjärjestöihin ja kalastajiin.Komentokeskus sanoo auttavansa afrikkalaisia löytämään ratkaisut ongelmiinsa. Samaan aikaan länsiafrikkalaisia halutaan kuitenkin totuttaa merivoimien kriisiyksikön pysyvään läsnäoloon alueella.Africomin mukaan humanitaariset hankkeet tarjoavat sotilaille koulutusta uudessa ympäristössä ja antavat mahdollisuuden kerätä kokemusta ja tietoa sekä solmia suhteita.