#WeApologise: Järjestöjen avoin kirje pakolaisille

Eurooppalaiset järjestöt pyytävät päättäjiensä puolesta anteeksi sotaa, vainoa ja köyhyyttä pakenevilta pakolaisilta. ”Tulemme vaatimaan EU-päättäjiä luomaan turvallisia ja laillisia reittejä EU:hun, jottei teidän tarvitse antaa henkeänne salakuljettajien käsiin,” avoimessa kirjeessä todetaan.

Teksti: Rilli Lappalainen

Tuhannet tavalliset kansalaiset ovat avanneet kotinsa, jakaneet ruokaa ja vaatteita Eurooppaan saapuneille pakolaisille. Samaan aikaan useat EU-maiden johtajat näyttävät unohtaneen EU:n ydinarvot ihmisoikeuksista ja solidaarisuudesta.

”Päätös, jonka pakolaiset ovat joutuneet tekemään, on vaatinut paljon rohkeutta. Me pyydämme päättäjiltämme samanlaista rohkeutta muodostaa yhteinen eurooppalainen ratkaisu, jossa kunnioitetaan kaikkien ihmisoikeuksia – oleskelulupastatuksesta riippumatta,” eurooppalaisten järjestöjen avoimessa kirjeessä todetaan.

”On selvää, että tänne tulevista turvapaikanhakijoista tulee pitää huolta. Pidemmällä tähtäimellä paon syihin puuttuminen on ainoa kestävä ratkaisu pakolaiskriisiin. Kukaan ei halua jättää kotiaan, jos ei ole aivan pakko,” muistuttaa Kehyksen pääsihteeri Rilli Lappalainen.

EU-maiden sisäministerit pitävät hätäkokouksen maanantaina 14.9. Brysselissä keskustellakseen pakolaistilanteesta ja komission uusimmista esityksistä. Eilen komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker peräänkuulutti voimakkain sanoin yhteistä eurooppalaista vastuuta. Suomea kokouksessa edustaa sisäministeri Petteri Orpo.

”Sisäministereiden lisäksi myös EU:n kehitysministereiden seuraavan kokouksen agendalla tulisi olla pakolaistilanne ja sen kehityspoliittiset ratkaisut,” korostaa Rilli Lappalainen.

Lue lisää:

#WeApologise: CSO open letter to people fleeing war, persecution and poverty (9.9.2015)
Euroopan komissio: Pakolaiskriisi: Euroopan komissio toimii suunnitelmallisesti (9.9.2015)
Kehyksen kirje sisäministeri Orpolle EU-kokouksen alla (10.9.2015)