Tyynenmeren maanjäristysherkkää aluetta kutsutaan myös tulirenkaaksi. Kuva: Tyynenmeren maanjäristysherkkää aluetta kutsutaan myös tulirenkaaksi.

Vietnam luottaa ydinvoimaan, muu Kaakkois-Aasia epäröi

Vietnamin päätös aloittaa ydinvoimamaana pitää. Demokraattisemmat lähimaat ja myös Kiina tekevät lisäselvityksiä.

Teksti: Marwaan Macan-Markar

IPS — Japanin tapahtumat eivät horjuta Vietnamin aietta rakentaa maan ensimmäinen ydinvoimala keskiseen Ninh Thuanin maakuntaan.
Hankkeesta sovittiin Venäjän kanssa viime lokakuussa. Asiantuntijoiden mukaan päätös käynnisti eräänlaisen ydinvoimakilpajuoksun Kaakkois-Aasiassa, mutta Japanin ongelmat ovat hillinneet muiden intoa.
Lisäksi Burmassa lähellä Thaimaan rajaa tapahtui 24. maaliskuuta maanjäristys, joka vaati kymmeniä ihmishenkiä ja tuntui myös Vietnamissa.
Thaimaa on kaavaillut viittä ydinvoimalaa ja Indonesia neljää. Filippiineille rakennettiin kiistelty Bataanin ydinvoimala 1980-luvulla, mutta sitä ei ole otettu käyttöön.
Thaimaan, Indonesian ja Filippiinien johtajat ovat nyt toppuutelleet ydinvoimainnostusta turvallisuusriskien vuoksi. Noissa demokraattisesti hallituissa maissa kansalaismielipide on otettava huomioon, mutta kommunistipuolueen johtamassa Vietnamissa johto pysyy tiukasti vanhalla linjalla.
Vaarallinen tulirengas
”Vietnamin ydinvoimapolitiikka huolestuttaa koko aluetta”, Greenpeacen kampanjoita alueella johtava Tara Buakamsri sanoo.
Hän vaatii riippumattomia selvityksiä Vietnamin tulevan voimalan turvallisuusriskeistä.
Indonesian ja Filippiinien voimalat olisivat Taran mukaan erityisen riskialttiita, koska maat sijaitsevat maanjäristyksille ja tulivuorenpurkauksille alttiilla Tyynenmeren tulirenkaalla.
Politiikan tutkimuslaitosta Singaporessa johtava Simon Tay kehottaa Aasian maita ottamaan mallia Kiinasta, joka on pysäyttänyt ydinvoimahankkeensa tarkastuksia varten.
”Niin pitäisi tehdä myös Kaakkois-Aasian maiden, joilla ei ole aiempaa kokemusta ydinvoimasta”, Tay sanoo.

Kepa.fi: Asean-maiden ensimmäiset ydinvoimalat Vietnamiin