SABMillerin omistama CDM tekee käytännössä kaikki Mosambikin oluet. Veronmaksajana se ei ole niin mahtava kuin antaa ymmärtää Kuva: SABMillerin omistama CDM tekee käytännössä kaikki Mosambikin oluet. Veronmaksajana se ei ole niin mahtava kuin antaa ymmärtää

Veronkiertäjälle parhaan veronmaksajan palkinto

Mosambikin valtio myönsi parhaan veronmaksajan palkinnon kansainväliselle panimojätille. Kohtuullisesta veronmaksusta huolimatta palkinto on saatu tilastoja kaunistelemalla, sanoo ActionAidin asiantuntija.

Teksti: Esa Salminen Kuva: Esa Salminen

Mosambikin verotoimisto myönsi toisena vuotena peräkkäin parhaan veronmaksajan palkinnon panimo CDM:lle (Cervejas de Moçambique). Mosambikin uutistoimiston välittämän tiedon mukaan panimo on maksanut vuonna 2010 veroja 2,3 miljardia meticalia (noin 53 miljoonaa euroa).
Maailman toiseksi suurimman panimojätin SABMillerin omistamaa panimoa on syytetty myös törkeästä veronkierrosta.
ActionAidin poliittinen neuvonantaja Martin Hearson kirjoitti viime vuoden lopulla perusteellisen raportin SABMillerin verokeinottelusta. Hänen mukaansa CDM:n veronmaksu ei kestä lähempää tarkastelua.
”Se on täysin väärin tulkittu. Oikeasti CDM on maksanut 364 miljoonaa meticalia (8,4 miljoonaa euroa), eli kuudenneksen väitetystä.”
Yritykset tärkeitä veronkerääjiä
Sähköpostilla tavoitettu Hearson selittää, että suurin osa panimolle palkintoperusteissa lasketuista veroista koostuu valmisteverosta ja arvonlisäverosta, jonka oikeasti maksavat kuluttajat. Lukuun on laskettu myös panimon työntekijöiden tuloverotus.
”Tällaiset veronmaksajapalkinnot ovat hyödyllisiä, sillä ne osoittavat kuinka tärkeitä suuret yritykset ovat veronkerääjinä kehitysmaissa. CDM:n itse maksama verosumma, 364 miljoonaa meticalia, on joka tapauksessa merkittävä summa, joten ei tällainen paisuttelu olisi välttämätöntä.”
Siirtohinnoittelulla veroja pakoon
CDM-panimon talousjohtaja Helder dos Santos sanoi mosambikilaiselle uutistoimistolle, että yritys tekee kaikkensa täyttääkseen verovelvollisuutensa ja osallistuu näin maan kehittämiseen.
Hearsonin mukaan SABMillerin vuosiraportista kuitenkin selviää, että CDM maksoi sisäisen laskutuksen kautta emoyhtiölle halvemman verotuksen Hollantiin ja Sveitsiin sadan miljoonan meticalin verran viime vuonna.
”Tämä vähensi veronmaksua Mosambikissa todennäköisesti noin 12 miljoonaa meticalia (277 000 euroa)”, Hearson laskee.
Kepan blogissakin uutisoidussa ActionAidin raportissa arvioitiin, että SABMiller kiertää vastaavalla siirtohinnoittelulla Afrikassa ja Intiassa yhteensä noin 22 miljoonan euron verot vuosittain.
Mosambikissa lisääntyvä verotus on joka tapauksessa hyvä uutinen, vaikka osa veroista kierretäänkin. Mosambikin verottajan tavoite veronkannossa vuodelle 2010 oli noin 1,3 miljardia euroa. Toteutuma oli vajaat 1,5 miljardia. Kasvua edellisvuoteen oli 33,4 prosenttia.

Kepa.fin blogi: Kuka käärii kuohut Afrikan oluiden pinnalta?
AIM: Brewing Company Best Taxpayer of 2010