Vähiten kehittyneiden maiden konferenssi käyntiin

Ban Ki-moon toivoo sijoituksia köyhimpiin maihin.

Teksti: Esa Salminen

YK:n neljäs vähiten kehittyneitä maita käsittelevä konferenssi on alkanut tänään Istanbulissa. YK:n pääsihteerin Ban Ki-moonin mukaan Turkkiin kokoontuneiden valtionjohtajien on tärkeää lähettää maailmalle viesti, että vähiten kehittyviin maihin tulee investoida, jotta köyhyys voitetaan.
”Uuden ohjelman prioriteetti on rakentaa vahvoja talouksia, jotka kestävät sokkeja”, Ban kannusti 48 vähiten kehittyneen maan johtajaa kokouksen aattona eilen illalla. Istanbulin-kokouksessa tarkastellaan kymmenen vuotta sitten sovittujen tavoitteiden toteutumista.
Ban peräänkuulutti tuotantokapasiteetin kasvattamista ja säällisten työmahdollisuuksien lisäämistä vähiten kehittyneissä maissa. Hän toivoi myös kolmikantayhteistyötä valtioiden, yksityisen sektorin ja kansalaisjärjestöjen välille.
Banin mukaan myös yritykset joka puolelta maailmaa verkostoituvat ja luovat yhteistyösuhteita 9.—13. toukokuuta järjestettävän konferenssin ajan.
”Toivomme, että ne vievät kotiin mukanaan viestin siitä, että vähiten kehittyneissä maissa toimiminen ei ole hyväntekeväisyyttä vaan viisas ja kannattava liike.”
Suomen valtuuskuntaa Istanbulissa johtaa tasavallan presidentti Tarja Halonen.

Kokouksen viralliset verkkosivut
Kepa.fi: YK: Vähennetään puolet vähiten kehittyneistä maista
Kepa.fi: Maailman köyhät asuvat keskituloisissa maissa