Dieula Rosemond (oik.) johti mielenosoitusta pääministerinviraston edustalla Kuva: Dieula Rosemond (oik.) johti mielenosoitusta pääministerinviraston edustalla

Vaarojen vuosi umpeutuu Haitissa

Lähes miljoona ihmistä asuu yhä leireissä, monen kärsivällisyys alkaa loppua.

Teksti: Ansel Herz Kuva: Ansel Herz

IPS — ”Me telttoihin joutuneet haitilaiset olemme kokeneet hirvittävän vuoden. Toivon näkeväni muutoksen 2011, ja sen on koskettava myös niitä, jotka väittävät auttavansa Haitia”, Dieula Rosemond kiteyttää tunnelmat vuosi kotimaansa tuhoisan maanjäristyksen jälkeen.
Lähes miljoona haitilaista asuu tilapäisleireissä vielä vuosi viime vuoden tammikuun 12. päivän järistyksen jälkeen.
Dieula ja hänen miehensä Joseph menettivät sekä kotinsa että elinkeinonsa, kun järistys tuhosi pienen talon, jossa he asuivat ja pitivät sähköliikettä. Talo sijaitsi Cité Soleilin slummissa pääkaupungissa Port-au-Princessä.
Häätö tuli uudelleen
Rosemondit ja noin 50 muuta perhettä majailivat heinäkuuhun asti Plas Imakile -aukiolla, vaikka väkivaltainen jengi koetti häätää heitä öisillä hyökkäyksillään.
Joseph haki apua YK-joukoilta ja poliisilta, mutta väkivalta jatkui.
YK-joukkojen brasilialainen luutnantti kertoo, että partiointia lisättiin. Hän arvelee jengiläisillä olevan kännyköitä, koska nämä osasivat iskeä heti, kun sotilaat poistuivat.
Paikallinen poliisi taas väitti Josephin liioittelevan ongelmia, vaikka jengiläiset viiltelivät telttoja viidakkoveitsillä.
Lopulta evakot siirtyivät vajaan kilometrin päähän, missä vuohet kiipeilevät roskakasojen päällä löyhkäävän kanavan varrella.
Kolera ja vaalit
Leirien olosuhteet ovat otolliset koleralle, jonka uhrien määrä hipoi tammikuun alkupäivinä 3 500:aa. Rosemondien leirissäkin kolera on iskenyt kokonaisiin perheisiin.
Lääkärit ilman rajoja -järjestö on auttanut koleran uhreja ahkerimmin. Järjestön johtaja moitti hiljan YK-järjestöjä, että ne eivät tee voitavaansa tarpeettomien kuolemien estämiseksi.
Marraskuussa Haitissa järjestettiin vaalit, mutta Dieula Rosemond jätti äänestämättä. Hän on sen sijaan vetänyt pääministerinviraston edustalla ja leirissä mielenosoituksia, joissa kattiloita paukuttava väki huutaa: ”Emme äänestä ennen kuin meille annetaan uudet kodit!”
Lykkääntyviä hankkeita
”Kansalaisjärjestöt ja valtio antavat meille minimaalisesti apua. Mutta me tarvitsemme sen sijaan asuntoja, kuten Haitin perustuslaki lupaa”, evakkoaktivisti Sanon Renel muistuttaa.
Pääministeri Jean-Max Bellerive ei ollut tavattavissa, kun leiriläiset veivät virastoon vetoomuksensa. Luvattua vastausta ei myöskään ole kuulunut.
Näyttely menetettyjen kotien tilalle rakennettavista taloista oli määrä avata lokakuussa. Sitä lykättiin ensin tammikuulle ja nyt puhutaan maaliskuusta.
Kiistely marraskuun paikoin kaoottisten vaalien rehellisyydestä ja tuloksista jatkuu. Vaalilautakunnan mukaan presidentinvaalien toista kierrosta ei pystytä järjestämään ennen kuin helmikuun lopulla. Nykyisen presidentin René Prévalin kausi päättyy 7. helmikuuta.

Kepan uutinen: Haitissa odotetaan yhä

Haitin katastrofi lukuina

Haitin maanjäristyksessä 12.1.2010 kuoli 230 000
Teltoissa asuu yhä vähintään 800 000
Raunioista on saatu raivattua 5 prosenttia
Kolera oli vaatinut 5.1.2011 mennessä 3 481 uhria
Kansainvälisen yhteisön maaliskuussa 2010 lupaama apu Haitille oli 5,7 miljardia Yhdysvaltain dollaria
Joulukuussa 2010 avusta oli toimitettu 6,3 prosenttia