Salakaadot ja metsäkato ovat suuria ongelmia Mosambikissa. Kuva: Salakaadot ja metsäkato ovat suuria ongelmia Mosambikissa.

Väärinkäytökset veivät Suomen tuen Mosambikin metsäohjelmalta

Ohjelmaan kuulumattomat hankinnat sulkivat rahahanat Mosambikin metsäohjelmalta. Takaisin perittävää on satoja tuhansia euroja.

Teksti: Esa Salminen Kuva: Esa Salminen

Erityistilintarkastuksissa paljastuneet väärinkäytökset Mosambikin metsäohjelmassa ovat saaneet Suomen lopettamaan tukensa ohjelmalle. Ulkoministeriön mukaan väärinkäytösepäilyt tulivat ilmi vuoden 2011 keväällä. Suomi jäädytti hankkeen varojen siirron saman vuoden kesäkuussa ja aloitti erityistilintarkastuksen. Samalla Suomi lykkää suunniteltua yhteistyötä Mosambikin maatalouden kehittämiseksi.
Ulkoministeriön sisäisen tarkastuksen yksikön ylitarkastaja Sauli Heinimaa selvensi tänään Maailma.netille, että ohjelmassa on hankittu tarvikkeita ja autoja, jotka eivät hankkeelle kuulu.
Mosambikissa parhaillaan vieraileva kehitysministeri Heidi Hautala on keskustellut asiasta maaohjelmaneuvotteluissa Mosambikin ulkoministerin Oldemiro Baloin ja maatalousministeri José Pachecon kanssa. Tilintarkastuksen tehneen KPMG:n mukaan Mosambikilta tulisi periä takaisin satoja tuhansia euroja.
Hankkeen budjetti vuosille 2009—2014 olisi ollut 21,54 miljoonaa euroa, josta Suomen osuus 11,44 ja Mosambikin osuus 10,1 miljoonaa euroa. Metsäohjelman kokonaisuuteen kuuluva mutta itsenäisesti toimiva METLA:n tuki ilmastonmuutoksen hillintään ja siihen sopeutumiseen jatkuu.
”Toiminnan tarkastukset ja evaluaatiot kuuluvat olennaisena osana ulkoministeriön normaaliin hankeseurantaan. Nyt paljastuneet epäselvyydet kertovat osaltaan seurannan toimivuudesta”, ulkoministeriön tiedotteessa muistutetaan.

Ulkoministeriö: Suomi lopettaa osan tuestaan Mosambikin metsäohjelmalle
Maailma.net: Suomen tukema Mosambikin metsäohjelma katkolla