Uudet aidstartunnat laskussa

Enemmän ihmisiä kuin koskaan elää hiv-tartunnan kanssa, koska lääkitystä on saatavilla laajalti. Unaids peräänkuuluttaa lisää ja paremmin keskitettyä rahaa, jotta taudin selättäminen kiihtyisi.

Teksti: Esa Salminen

Vuoden 2010 lopussa noin 34 miljoonaa ihmistä kantoi hi-virusta, kertoo YK:n aidsjärjestö Unaids tämän vuoden vuosiraportissaan. Se on enemmän kuin koskaan ennen ja johtuu siitä, että parempi lääkkeiden saatavuus on viime vuosina vähentänyt aidskuolemia. Lähes joka toinen hiv-positiivinen saa lääkitystä.
Viime vuonna noin 1,8 miljoonaa ihmistä kuoli aidsiin liittyviin sairauksiin, kun vuosikymmenen puolivälissä luku oli 2,3 miljoonaa. Saharan eteläpuolinen Afrikka on edelleen aidstilastojen johtaja, mutta sielläkin uusien tartuntojen määrä on pudonnut yli 26 prosentilla.
 
Uudet tartunnat ja aidskuolemat 1990-2010. Kuva: Unaids.
Maailmalla on valinta
Viime vuosikymmenen ennenäkemätön ryhtiliike kehitysrahoituksessa on Unaidsin mukaan syynä parantuviin aidslukuihin. Nyt maailmalla on edessään järjestön mukaan valinta: jatkaa nykytasolla ja vähentää aidsia tasaisen verkkaisesti tai sijoittaa rahat älykkäästi ja saada aikaan nopeita tuloksia.
Unaidsin mukaan lisääntyneestä rahoituksesta huolimatta tarpeet ovat varoja suuremmat ja rahoitus on jakautunut liian ohuena liian monen tavoitteen kesken. Maakohtainen rahoituksen keskittäminen olisi järjestön mukaan ratkaisu: keskitytään joka maassa tehokkaimmiksi todettuihin toimiin.
Vaikka keinot vaihtelevat maittain, Unaids esittelee kuusi pääaluetta, joihin rahoituksen tulisi keskittyä:

Huomio korkean riskin väestönosaan eli seksityöläisiin ja heidän asiakkaisiinsa, miehiin jotka harrastavat seksiä miesten kanssa ja suonensisäisiä huumeita käyttäviin.
Uusien lasten tartuntojen eliminoiminen.
Käyttäytymisen muuttamiseen tähtäävät ohjelmat.
Kondomien mainostaminen ja levittäminen.
Hoito ja tuki hiv-positiivisille.
Vapaaehtoinen miesten ympärileikkaus niissä maissa, joissa on korkeat hiv-luvut ja ympärileikkaus harvinaista.

Unaidsin mukaan kaikkien lääkitystä tarvitsevien pääsy hiv-hoitoon vuoteen 2015 mennessä edellyttää vuotuisen rahoituksen nostamista 16,6 miljardista dollarista 24 miljardiin. Sitten se voitaisiin laskea 19,8 miljardiin vuoteen 2020 mennessä.
Kauppapolitiikallakin on osansa: merkittäviä tuloksia voidaan saada aikaan, jos hiv-lääkkeiden ja palveluiden saatavuutta parannetaan poistamalla tulleja ja muita kaupan esteitä niiden osalta.

UNAIDS 2011 World AIDS Day report (pdf)

Tänään vietetään maailman aidspäivää.

,