USA:lta 3,5 miljardia kehitysmaiden ruokaturvan kohentamiseen

Yhdysvallat on käynnistänyt mittavan ohjelman köyhimpien maiden maatalouden kehittämiseksi ja samalla yleisen turvallisuuden lisäämiseksi.

Teksti: Sanna Jäppinen

KIRSI SALONEN

Sambialaispoika odottaa kouluruokaa.

Vuosittain maailmassa kuolee lähes 10 miljoonaa lasta. Kuolemantapauksista jopa 5,5 miljoonaa johtuu aliravitsemuksesta, kerrotaan Yhdysvaltain hallituksen uuden Feed the Future -ohjelman verkkosivuilla. Ohjelman tavoitteena on ratkoa globaalia nälkäongelmaa ja parantaa kehitysmaiden ruokaturvaa.

Yhdysvaltalaiset painottavat riittävän ravinnon merkitystä rauhan ja yleisen turvallisuuden takaamisessa – niin maailmanlaajuisesti kuin erityisesti Yhdysvaltain näkökulmasta. Kaikkiaan maailmassa arvioidaan elävän noin miljardi nälkäistä.

Ohjelman julkistustilaisuudessa 21. toukokuuta puhuneen Liberian presidentin Ellen Johnson Sirleafin mukaan maataloussektoriin satsaaminen oli avainasemassa, kun raunioina ollutta maata alettiin jälleenrakentaa pitkän sisällissodan päätyttyä vuonna 2003.

”Hallituksemme panostaa maatalouteen, koska olemme tajunneet sen olevan tärkein ponnistus köyhyyden vähentämiseksi”, Sirleaf totesi AFP:n mukaan.

Päähuomio Afrikkaan

Feed the Future -ohjelmaan nyt nimetyt 20 kohdemaata on valittu paitsi vakavan nälkäongelman ja köyhyyden perusteella myös sen mukaan, miten sitoutuneita ne Yhdysvaltain mielestä ovat panostamaan nimenomaan maatalouden kasvuun.

Presidentti Barack Obama on esittänyt Yhdysvaltain kongressille, että näiden maiden ruokaturvaan kohdistuvaa kehitysapua kasvatettaisiin yli kaksinkertaiseksi vuoden 2011 aikana, Yhdysvaltain kehitysapuviraston USAIDin tiedotteessa kerrotaan. Kolmen vuoden aikana rahaa on tarkoitus suunnata Feed the Future -ohjelmaan vähintään 3,5 miljardia dollaria.

USAIDin johtaja Rajiv Shah arvioi, että onnistuessaan ohjelma voi yhdessä Yhdysvaltojen kumppanimaiden toimenpiteiden kanssa kohentaa 40 miljoonan ihmisen tulotasoa jopa 10 prosenttia vuodessa seuraavan 10 vuoden aikana, uutisoi AFP.

Suurin osa kohdemaista on Afrikassa. Nyt on nimetty Etiopia, Ghana, Kenia, Liberia, Mali, Malawi, Mosambik, Ruanda, Sambia, Senegal, Tansania ja Uganda. Mukaan on tarkoitus ottaa vuoden loppuun mennessä vielä kolme maata, niin että ohjelman piiriin kuuluu Afrikassa noin 650 miljoonaa ihmistä.

Lisäksi mukana on neljä maata Aasiasta (Bangladesh, Kambodža, Nepal, Tadžikistan) ja neljä Latinalaisesta Amerikasta (Guatemala, Haiti, Honduras ja Nicaragua).

Nyt on rahaa, entä tahtoa?

Obaman hallinnon mittava yritys nälkäongelman ratkomiseksi on saanut kiitosta järjestökentältä.

”Kaikkien yhdysvaltalaisten olisi nyt syytä olla ylpeitä siitä, että heidän hallituksensa johtaa maailmanlaajuisen nälkäongelman vastaista taistelua”, todetaan esimerkiksi kansainvälisen Save the Children -järjestön tiedotteessa.

Feed the Future -ohjelman toimeenpano näyttää, mikä on todellinen vastaus Yhdysvaltain ulkoministeri Hilary Clintonin toteamukseen: ”Kyse ei ole siitä, voimmeko lopettaa nälän. Kyse on siitä, haluammeko.”

Lisää tietoa aiheesta

USAIDin tiedote
Feed the Future -sivusto
AFP: US funds poor farmers to make world safer
Save the Children -järjestön tiedote