Muun muassa EU tukee lapsisotilaiden kuntoutusta Keski-Afrikan tasavallassa. Kuva: Muun muassa EU tukee lapsisotilaiden kuntoutusta Keski-Afrikan tasavallassa.

Unicef: Jopa 10 000 lapsisotilasta vapauteen Keski-Afrikan tasavallassa

Keski-Afrikan tasavallan rauhanneuvotteluissa on Unicefin mukaan saatu aikaan merkittävä askel maan lasten suojelemisessa. Paitsi oman maan sotilaat, myös rauhanturvaajat ovat käyttäneet keskiafrikkalaisia lapsia hyväkseen.

Teksti: Esa Salminen Kuva: Gregoire Pourtier

Keski-Afrikan tasavallan aseellisten ryhmien johtajat sopivat toukokuun 5. päivä kaikkien riveissään toimivien lapsisotilaiden vapauttamisesta, kertoo YK:n lastenjärjestö Unicef. Ryhmät lupasivat myös lopettaa lasten värväämisen.Unicef arvioi, että Keski-Afrikan tasavallan aseellisissa ryhmissä palvelee 6 000–10 000 lasta — osa sotilaina, toiset viestinviejinä, kokkeina tai seksiorjina.”Tämä on merkittävä askel lastensuojelulle tässä maassa”, sanoo Unicefin maatoimiston johtaja Mohamed Malick Fall järjestön tiedotteessa.Keski-Afrikan tasavallassa käydään paraikaa rauhanneuvotteluja, joiden toivotaan lopettavan maaliskuussa 2013 alkanut sisällissota ja johtavan uusiin vaaleihin.Aseelliset ryhmät ovat Unicefin mukaan luvanneet antaa neuvotteluissa mukana olleelle Unicefille ja sen kumppaneille pääsyn kaikille hallitsemilleen alueille, jotta lapset voidaan löytää ja kotiuttaa. Kotiuttamista seuraa vielä pitkä kuntoutusjakso.Brittien yleisradioyhtiö BBC:n mukaan Unicef on suhtautunut lupauksiin varauksella ja vaatinut tiukkaa aikataulua lasten vapauttamiselle.Myös rauhanturvaajat käyttäneet lapsia hyväkseenKeski-Afrikan lapset ovat kokeneet kovia paitsi oman maan sotajoukkojen, myös kansainvälisten rauhanturvaajien käsissä.Viime viikolla brittilehti Guardian paljasti YK:n sisäisen raportin, jonka mukaan ranskalaiset ja tšadilaiset rauhanturvaajat ovat käyttäneet 8—15-vuotiaita poikia hyväkseen maan sisäisten pakolaisten leirillä maan pääkaupungissa Banguissa.Guardianin käsiinsä saamassa, salaiseksi luokitellussa raportissa pojat kuvailevat, kuinka sotilaat käyttivät heitä hyväkseen ruoka-annoksia ja rahaa vastaan. Raportti on herättänyt kohua Ranskassa, ja maan presidentti François Hollande on sanonut, ettei syyllisille tulla antamaan armoa.Armoa ei luultavasti saa myöskään hyväksikäytön ranskalaisille viranomaisille vuotanut YK:n ihmisoikeusviraston kenttäjohtaja, ruotsalainen Anders Kompass. Hänet on pidätetty virastaan tietosuojan rikkomisesta. Hän saattaa Guardianin mukaan tulla irtisanotuksi.