Ugandassa edes 69 ministeriä ei riitä

Ugandassa harkitaan ministerien määrän nostamista 69:stä 71:een. Monelle ugandalaiselle on kuitenkin epäselvää, mitä ministerin työhön kuuluu – paitsi muhkea palkka.

Teksti: Evelyn Matsamura Kiapi

IPS — Ugandassa käydään vilkasta keskustelua siitä, montako ministeriä maan hallitukseen tarvitaan. Presidentti Yoweri Musevenin kanslia on ehdottanut määrän nostamista nykyisestä 69:stä 71:een.
Perustuslain mukaan Ugandan ministerien ja apulaisministerien luku ei saa ylittää 42:ta ilman parlamentin hyväksyntää. Nyt täysivaltaisia ministereitä on 25 ja apulaisia 44. Monissa ministeriöissä on 3-4 apulaisministeriä varsinaisen lisäksi.
Ministerien työtaakka on useimmille kansalaisille tuntematon, koska heitä näkee lähinnä avaamassa erilaisia tilaisuuksia. Ministerien kuukausipalkka erilaisine etuineen saattaa nousta 14 000 euroon, kun esimerkiksi lääkäreille maksetaan 140 euroa kuussa.
”Hallitus on sekä suuri että hyödytön”, professori Aaron Mukwaya Kampalan Makereren yliopistosta sanoo.
Hänen mukaansa iso hallitus takaa presidentin vallan: kun hallitus ei pysty tekemään tärkeitä päätöksiä, ne jäävät valtionpäämiehelle.
Suuri hallitus on osa korruptoitunutta vallankäyttöä ja keino palkita lojaaleja etnisiä ryhmiä sekä kalastaa ääniä vuoden 2011 presidentinvaalien alla, Mukwaya jatkaa.
Presidentinkansliassa työskentelevän Opio Lukonen mielestä laaja hallitus tarvitaan ”jakamaan kansallista kakkua yli 50 etnisen ryhmän kesken”, jotta kukaan ei tunne jäävänsä syrjään päätöksenteosta.