Kokonaisuudessaan mantereen tunnusmerkit ovat plussalla Kuva: Kokonaisuudessaan mantereen tunnusmerkit ovat plussalla

Tutkimus: Hallinto paranee Afrikassa hiljalleen

Suuret taloudet heikensivät sijoitustaan Mo Ibrahimin indeksissä. Ansioituneelle afrikkalaiselle johtajalle ei tänä vuonna jaettu palkintoa.

Teksti: Esa Salminen Kuva: Anton Balazh

Kaiken kaikkiaan hyvä hallinto on edistynyt Afrikassa vuosina 2000—2011, selviää tänään julkaistusta Afrikan hallinnon indeksistä.
Erityisesti läntisessä, keskisessä ja eteläisessä Afrikassa hallinnon kehittäminen on ollut suotuisaa, selviää Mo Ibrahimin säätiön julkaisemasta indeksistä. Sen sijaan Pohjois- ja Itä-Afrikassa hyvän hallinnon tunnusmerkit ovat heikentyneet. Indeksissä mitataan muiden muassa ihmisoikeuksia, lakien noudattamista, turvallisuutta ja ihmisten osallistumismahdollisuuksia.
Erityisesti brittiläis-sudanilainen kännykkämoguli Mo Ibrahim on huolissaan siitä, että mantereen johtavissa talouksissa on otettu takapakkia: Egyptin, Etelä-Afrikan, Kenian ja Nigerian pisteet laskivat edellisvuodesta. Nigeria putosi ensimmäistä kertaa kymmenen heikoimman maan joukkoon.
”Tulokset näissä alueellisissa voimakeskuksissa määrittelevät sen, kuinka nopeasti ja tehokkaasti Afrikka nousee maailmanlaajuiseksi toimijaksi”, indeksin julkistamistilaisuudessa Lontoossa puhunut Ibrahim sanoi.
Kärjessä listauksessa ovat Mauritius, Cap Verde, Botswana ja Seychellit. Perää pitää Somalia, niin kuin se on tehnyt koko indeksin olemassaolon ajan.
Säätiön tutkimus tarkastelee vain Afrikan maita, mutta Ibrahim itse sanoi nähneensä säätiönsä tekemän selvityksen, jossa monet Afrikan maat olivat pärjänneet nousevia BRICS-maita paremmin hyvän hallinnon alalla. Tilaisuudessa myös puhunut Irlannin entinen presidentti Mary Robinson sanoi puhuneensa presidentti Martti Ahtisaaren kassa siitä, että olisi hyödyllistä, jos Euroopassa olisi vastaava hyvän hallinnon mittausjärjestelmä.
Mo Ibrahimin säätiö jakaa myös rahallisesti merkittävää palkintoa afrikkalaisille valtionpäämiehille, jotka ovat kunnostautuneet hyvän hallinnon edistämisessä. Kriteerit ovat maanosan poliittiseen todellisuuteen nähden tiukat, sillä hallitsijan on pitänyt nousta valtaan demokraattisesti, ja hänen on myös pitänyt luopua tehtävästään edellisen vuoden aikana enintään kahden kauden jälkeen.
Tänä vuonna ainuttakaan kriteerit täyttävää entistä valtionpäämiestä ei ollut. Kuuden vuoden aikana palkinto on jaettu kolmesti: viime vuonna sen sai Cap Verden Pedro Pires, vuonna 2008 Botswanan Festus Mogae ja vuonna 2007 Mosambikin Joaquim Chissano.

www.moibrahimfoundation.org