Salaisuusvaltioiden lait ja käytännöt jättävät verottajan nuolemaan näppejään - eikä rikkaiden maiden G20-ryhmä saa tartuttua toimeen Kuva: Salaisuusvaltioiden lait ja käytännöt jättävät verottajan nuolemaan näppejään - eikä rikkaiden maiden G20-ryhmä saa tartuttua toimeen

TJN: Veroparatiisien suitsiminen ei ole onnistunut

Uusi listaus salaisuusvaltioista paljastaa, miksi veroparatiisien merkitystä Kreikan kriisissä vähätellään.

Teksti: Esa Salminen

Kaksi vuotta sitten rikkaiden maiden G20-ryhmä lupasi tarttua veroparatiiseihin, erityisesti koska niiden rooli talouskriisissä oli niin merkittävä. Veroparatiiseja ja kansainvälistä verotusta tutkivan järjestön Tax Justice Networkin (TJN) mukaan hyvin vähän on sittemmin tapahtunut.
Järjestön uusi salaisuusvaltioindeksi kertoo, missä maissa sijoitukset ovat parhaiten piilossa viranomaisten ja julkisuuden katseilta.
Brittilehti Guardianin haastatteleman TJN:n johtajan John Christensenin mukaan veroparatiiseista on tullut keskeinen osa finanssijärjestelmää, ja ne luovat otollisen ympäristön petoksille, finanssisääntöjen kiertämiselle, markkinoiden manipuloimiselle ja rahanpesulle.
G20 ei halua myöntää veronkierron merkitystä Kreikan-kriisissä
Salaisuusvaltioindeksissä TJN arvioi maita muun muassa sen mukaan, kuinka paljon niiden kautta liikkuu sijoituksia ja kuinka auliisti ne tekevät yhteistyötä muiden maiden verottajien kanssa.
Listalla on suuria länsimaiden talouksia, mikä selittää TJN:n mukaan sen, miksi veronkierron ja veroparatiisien merkitystä Kreikan velkakriisille vähätellään. G20-ryhmän isot taloudet, kuten Britannia, Saksa ja Yhdysvallat hyötyvät veroparatiiseista merkittävästi.
”Vaikka ryhmä lupasi sulkea veroparatiisit, G20 ei ole puuttunut siihen, että salaisuusvaltiot ovat tulleet kiinteäksi osaksi finanssimaailmaa ja ovat katalysoineet finanssikriisejä houkuttelemalla mielettömiä määriä epävakautta luovaa pääomaa veroparatiiseihin”, Christensen sanoi Guardianille.

Salaisuusvaltiot, Top 20

Sveitsi
Cayman-saaret
Luxemburg
Hongkong
Yhdysvallat
Singapore
Jersey-saari
Japani
Saksa
Bahrain
Brittiläiset Neitsytsaaret
Bermuda
Britannia
Panama
Belgia
Marshall-saaret
Itävalta
Yhdistyneet arabiemiraatit (Dubai)
Bahamasaaret
Kypros

TJN: 2011 Financial Secrecy Index – the ranking
Guardian: Tax havens: G20 has failed to crack down, says campaign group