Poliittiset puolueet mielletään yleisesti kaikista korruptoituneimmiksi instituutioiksi. Kuva: Poliittiset puolueet mielletään yleisesti kaikista korruptoituneimmiksi instituutioiksi.

TI: Korruptio kasvanut maailmassa

Transparency internationalin mielipidetutkimuksen mukaan korruptio on lisääntynyt talouskriisin seurauksena. Seitsemän kymmenestä on kuitenkin valmis sen vastaiseen taisteluun.

Teksti: Esa Salminen

Kuusi kymmenestä on sitä mieltä, että korruptio on lisääntynyt kolmen viimeisen vuoden aikana. Joka neljäs ilmoittaa maksaneensa lahjuksia – suurin osa poliisille. Poliisille maksetut lahjukset ovat yli kaksinkertaistuneet vuodesta 2006. Tämä selviää Transparency international -järjestön korruptiobarometristä, joka julkaistiin kansainvälisenä korruptionvastaisena päivänä 9. joulukuuta.
Synkin tilanne on eteläisessä Afrikassa, jossa yli puolet ilmoittaa joutuneensa maksamaan lahjuksia viimeisen vuoden sisään. Nuoret ja köyhät joutuvat lahjomaan useammin kuin parempiosaiset.
”Korruptio on regressiivistä verotusta”, sanoo Transparency Internationalin puheenjohtaja Huguette Labelle tiedotteessaan. ”Syrjäytyneet ja köyhät ovat edelleen haavoittuvimpia painostukselle.”
Seitsemän kymmenestä ilmoittaisi
Positiivista Labellen mukaan on kuitenkin, että 70 prosenttia vastaajista sanoo, että ilmoittaisi havaitsemastaan korruptiosta viranomaisille.
”On ilahduttavaa, että näin moni on valmis nousemaan korruptiota vastaan.”
Labellen mukaan talouskriisin vaikutukset näkyvät barometrin tuloksissa. Näkemykset korruptiosta ovat synkentyneet erityisesti länsimaissa. Eurooppalaisista 73 prosenttia näkee korruption kasvaneen, yhdysvaltalaisista 67 prosenttia.
Korruptiobarometri on Transparency Internationalin suurin mielipidetutkimus. Se tehtiin nyt seitsemättä kertaa ja sitä varten haastatellaan 91 000 ihmistä 86 maassa.
Transparency internationalin tunnetuin tutkimus lienee vuosittain toteutettava Corruption Perception Index.

Kepan uutinen: TI: Sotaa käyvät maat korruptoituneimpia
TI:n korruptiobarometri