Thaimaan elintasokuilu syvenee

Thaimaan äärimmäinen köyhyys on vähentynyt selkeästi, mutta tuloerot kasvavat nopeasti.

Teksti: Marwaan Macan-Markar

TIMO KURONEN

Valtaosa thaimaalaisista työskentelee perheviljelmillä, pienyrityksissä ja tilapäistöissä.
IPS — Vaikka Thaimaa on onnistunut vähentämään köyhyyttä viime vuosina, elintasokuilu on revennyt entistä syvemmäksi. Se selittää osaltaan viime kuukausien sinnikkäitä protesteja.
”Thaimaan väestön rikkain viidennes ansaitsee 14,7 kertaa sen, mitä köyhin viidennes”, YK:n kehitysrahaston UNDP:n edustaja Gwi-Yeop Son kertoi hiljan Thaimaan inhimillisen kehityksen raportin julkistamistilaisuudessa.
Pienituloisin 60 prosenttia thaimaalaisista saa vain neljänneksen koko tulokakusta, hän jatkoi. Liki 68 miljoonan asukkaan Thaimaa päihittää nyt eriarvoisuudessa naapurimaistaan esimerkiksi Indonesian, Malesian ja Filippiinit.
Raportissa muistutetaan, että tasa-arvoa korostavissa valtioissa, kuten Japanissa ja Pohjoismaissa, väestön köyhimmän ja rikkaimman viidenneksen tulojen suhdeluku on 3 tai 4. Muissa Euroopan maissa ja Pohjois-Amerikassa se on 5-8. Kaakkois-Aasiassakin suhdeluku 9-11 on yleisempi, mutta Thaimaassa se hipoo 15:tä.
Vain kolmannes työvoimasta on osa virallista taloutta
Raportti näkee Thaimaan eriarvoisuuden taustalla useita jakolinjoja: kaupunkilaiset pärjäävät maalaisia paremmin, pääkaupunkiseutu päihittää muun maan ja osa taloudesta on hyötynyt globalisaatiosta toisia aloja enemmän.
Thaimaan 42-miljoonaisesta työvoimasta vain kolmannes toimii virallisen talouden piirissä. Loput uurastavat perheviljelmillä, pienyrityksissä ja tilapäistöissä.
”On yhä ilmeisempää, että eriarvoisuus luo kasvualustan moninaiselle inhimilliselle turvattomuudelle ja poliittisten ristiriitojen kärjistymiselle”, raportissa päätellään.
Asiantuntijoiden mukaan opposition linnoittautuminen Bangkokin hienolle ostosalueelle heijastaa ”inhimillisen turvattomuuden” kasvua.
”Puhumme kestävästä kasvusta, mutta pääoma ja päätöksenteko ovat vain pienen joukon ulottuvilla”, Kestävän kehityksen säätiön johtaja Raevadee Prasertcharoensuk sanoo.
Vaikka perustuslaki lupaa kaikille mahdollisuuden osallistua päätöksentekoon, käytännössä se on hänen mukaansa köyhien ja syrjäytyneiden ulottumattomissa.
Maaliskuun puolivälissä mielenosoituksensa aloittaneet punapaidat eli UDD-puolueen kannattajat puhuvat luokkasodasta hallitsevaa eliittiä vastaan.
Äärimmäisen köyhyyden kitkeminen on onnistunut
Thaimaa on kuitenkin onnistunut köyhyyden vähentämisessä jopa YK:n vuosituhattavoitteita paremmin. Niiden mukaan äärimmäisessä köyhyydessä ja nälässä elävien määrä tulee puolittaa vuoden 1990 tasosta vuoteen 2015 mennessä.
Kun tavoitteista päätettiin YK:ssa vuonna 2000, thaimaalaisista oli köyhiä 21 prosenttia. Vuonna 2007 osuus oli pudonnut 8,5 prosenttiin.
Asiaan vaikutti pääministerinä 2001-2006 toiminen Thaksin Shinawatran politiikka, joka turvasi terveydenhoidon kaikille ja tuki varsinkin maaseudun köyhiä. Thaksin syrjäytettiin 2006 sotilaskaappauksella ja hän pakoilee nyt ulkomailla korruptiosyytteitä. Hän nauttii kuitenkin edelleen punapaitojen ja maalaisten laajaa kannatusta.
Köyhyyden vähenemisen ja samanaikaisen tuloerojen kasvun epäsuhta ei ole yksin Thaimaan ongelma, YK:n vuosituhatkampanjaa alueella johtava Minar Pimple sanoo.
”Ristiriita on yleinen Aasian maissa, jotka uskovat talouskasvusta tihkuvan lopulta hyötyä köyhillekin”, hän sanoo.
Pimplen mukaan talouskasvua kuvaavien lukujen varjoon jää ”pienoistodellisuuksia”, kuten voimistuva eriarvoisuus, johon on vasta alettua havahtua.