Thaimaan hallitus haluaa maksaa viljelijöille jasmiiniriisistä 480 euroa tonnilta. Viimeiset vuodet maailmanmarkkinahinta on ollut 300. Kuva: Thaimaan hallitus haluaa maksaa viljelijöille jasmiiniriisistä 480 euroa tonnilta. Viimeiset vuodet maailmanmarkkinahinta on ollut 300.

Thaimaa hämmentää maailman riisipataa

Thaimaan uusi hallitus nostaa riisin tuottajahintoja määrätietoisesti. Politiikka vaikuttaa myös maailmanmarkkinahintaan.

Teksti: Marwaan Macan-Marcar Kuva: Torikai Yukihiro

IPS — Thaimaan hallitus on alkanut toteuttaa vaalilupaustaan, jonka mukaan riisin tuottajahintaa nostetaan liki 50 prosenttia. Seurauksia arvaillaan nyt kotona ja maailmalla.
Kesällä valtaan tullut Yingluck Shinawatran hallitus lupaa maksaa viljelijöille tavallisesta riisistä 360 ja jasmiiniriisistä 480 euroa tonnilta. Thaimaan jasmiiniriisin maailmanmarkkinahinta on kymmenen viime vuotta ollut noin 300 euroa tonnilta.
Thaimaa on 30 prosentin osuudellaan maailman johtava riisin viejä, joten sen tuottajahinta vaikuttaa myös maailmanmarkkinahintoihin, Filippiineillä toimivan kansainvälisen riisintutkimusinstituutin (Irri) taloustieteilijä Samarendu Mohanty sanoo.
”Markkinat reagoivat jo, riisin hinta oli tasaisessa nousussa touko-elokuussa”, hän jatkaa.
Synnyttää uusia tuottajia
Riisistä ei kuitenkaan ole pulaa, ja vanhojen tuottajien rinnalle nousee uusia, kuten Burma, Kambodzha ja Brasilia. Mohanty uskookin, ettei riisin hintaan tule äkkihyppäyksiä, kuten vuonna 2008. Silloin riisi maksoi ylimmillään yli 760 euroa tonnilta.
Thaimaan riisinviejien yhdistys kuitenkin pelkää, että kauppa tyrehtyy, jos hinta maailmanmarkkinoilla kipuaa loppuvuodesta yli 600 euroon tonnilta.
”Me haluamme auttaa viljelijöitämme”, Thaimaan kauppaministeri Kittiratt Na-Ranong puolustaa hallituksen linjaa.
Hallitus aikoo viestittää maailmalle, että riisin korotettu hinta hyödyttää noin neljää miljoonaa köyhää viljelijää, joita alati kohoavat tuotantokustannukset kuristavat.