Terrorismi estää kehitysapua Pakistanissa

Islamistien mukaan avustusjärjestöihin palkataan naisia, jotta ”siveettömyys” leviäisi muuallekin yhteiskuntaan.

Teksti: Ashfaq Yusufzai

IPS — Pommihyökkäykset ja uhkaukset avustusjärjestöjä vastaan ovat käytännössä pysäyttäneen kehitysyhteistyön Pakistanin Luoteisprovinssissa, joka sijaitsee lähellä Afganistanin rajaa.
Maaliskuun alussa aseistautuneet miehet tunkeutuivat  kansainvälisen kummilapsijärjestön World Visonin tiloihin syrjäisessä Oghin kylässä Mansehran alueella. Ammuskelussa kuoli kuusi järjestön pakistanilaista työntekijää, neljä miestä ja kaksi naista.
”He saartoivat meidät ja huusivat, että meitä on jo aiemmin varoitettu ja vaadittu lopettamaan siveettömyyden levitys”, hyökkäyksestä hengissä selvinnyt World Visionin avustustyöntekijä kertoi sairaalassa.
Hyökkääjät puhuivat urdua, hindkoa ja pashtua ja olivat siis peräisin eri etnisistä ryhmistä.
Hyökkäyksen motiiviksi epäillään sitä, että monet islamistiradikaalit pitävät kansalaisjärjestöjä Yhdysvaltain sätkynukkina.
Islamilainen radikalismi on yleistynyt Pakistanin Luoteisprovinssissa, koska paljon Taleban-järjestön taistelijota on paennut sinne Afganistanista.
Radikaalit uskovat, että Luoteisprovinssissa toimiviin kansalaisjärjestöihin on palkattu paljon naistyöntekijöitä, jotta ”säädyttömyys” lisääntyisi yhteiskunnassa.
World Vision keskeytti hyökkäyksen jälkeen kaiken toimintansa Pakistanissa toistaiseksi. Järjestöllä on maassa 300 työntekijää.
YK ehti vetää työntekijänsä pois Luoteisprovinssista jo viime marraskuussa.
Mikään järjestö ei ole ilmoittautunut iskun tekijäksi, mutta aluehallinnon johtaja Waqar Ayub uskoo hyökkääjien olleen talebaneja.
IPS haastatteli viime syksynä Talebanin Swatin alueen puhemiestä Muslim Khania, ennen kuin hänet pidätettiin.
”Yhdysvallat rahoittaa kansalaisjärjestöjä mustamaalatakseen islamia kansainvälisen yhteisön edessä. Naisten työskentely kansalaisjärjestöissä on islamin vastaista. Naisten pitäisi pysyä kotona eikä esiintyä julkisesti”, Khan julisti.
Oghin terrori-iskun jälkeen Luoteisprovinssin kansalaisjärjestöt vaativat Pakistanin hallitukselta suojelua, jotta toimintaa voitaisiin jatkaa.
”Vastaavia hyökkäyksiä on ollut ennenkin, mutta Pakistanin hallitus ei ole tehostanut järjestöjen suojelua”, Aurat Foundation -järjestön Rakhshanda Naz moittii.
Pian hyökkäyksen jälkeen myös Lääkärit ilman rajoja -järjestö sulki sairaalansa Mansehrassa. Lääkärit ja muut työntekijät olivat jo aiemmin saaneet uhkauksia islamisteilta ja nähneet moskeijoiden oviin liimattuja vihamielisiä kirjeitä.
 

Pakistanin Luoteisprovinssi

Afganistanin rajan tuntumassa sijaitsevassa Luoteisprovinssissa asuu 21 miljoonaa ihmistä, valtaosa heistä maaseudulla.
Suurin etninen ryhmä ovat pataanit eli pashtut. Heitä on asukkaista noin kaksi kolmasosaa.
Historiallinen Silkkitie kulki aikoinaan alueen läpi.
Seudulle arvioidaan tulleen noin 1,5 miljoonaa afgaanipakolaista.
Alueella on toiminut useita kansainvälisiä avustusjärjestöjä siksikin, että vuonna 2005 maanjäristys tappoi yli 73 000 ihmistä ja jätti 3,5 miljoonaa kodittomaksi.