Etelä-Afrikan presidentti Jacob Zuma tapasi Tansanian presidentti John Magufulin tammikuussa 2017 Etiopiassa.
Etelä-Afrikan presidentti Jacob Zuma tapasi Tansanian presidentti John Magufulin tammikuussa Etiopiassa. Magufuli astui valtaan vuonna 2015. Kuva: Etelä-Afrikan presidentti Jacob Zuma tapasi Tansanian presidentti John Magufulin tammikuussa Etiopiassa. Magufuli astui valtaan vuonna 2015.

Tansanian presidentti tyrmistyttää: Raskaaksi tulevilla tytöillä ei asiaa kouluun

Presidentti John Magufulin mielestä tuoreet äidit eivät saisi palata koulun penkille. Presidentin kommentit ovat nostaneet naisten oikeudet jälleen tapetille Tansaniassa.

Teksti: Mimosa Hedberg

Presidentti John Magufulin puheista uutisoi muun muassa tansanialaislehti The Citizen ja Britannian yleisradioyhtiö BBC. Presidentti esitti näkemyksensä viime viikolla puhetilaisuudessa.

”Kun tulet raskaaksi, se on siinä”, Magufuli sanoi.

Aihe on ollut esillä Tansaniassa jo pidempään, sillä vuonna 2002 maassa ajettiin läpi laki, joka sallii raskaana olevien tyttöjen erottamisen koulusta. Naisten oikeuksia ajavat järjestöt ovat kampanjoineet lain muuttamiseksi.

Presidentin tuoreet kommentit ovat nostattaneet raivon naisten ja tyttöjen oikeuksien puolesta. Kepan Tansanian toimipisteen asiantuntijan Asna Mshanan mukaan ulostulo on tuomittu laajalti etenkin järjestökentällä.

Silti Magufulin mielipiteille löytyy myös tukijoita.

”Häntä kannattavat enimmäkseen ne, jotka ovat sidoksissa hallitsevaan puolueeseen, eli joitakin parlamentin edustajia ja ministereitä. Syy tukeen juontuu siitä, että kulttuurimme ja uskomme ei salli kenenkään harjoittavan seksuaalista toimintaa ennen avioliittoa”, Mshana avaa Tansaniasta käsin.

Human Rights Watch -järjestön raportin mukaan ainakin 8000 tansanialaista koulutyttöä keskeyttää opiskelut raskauden takia vuosittain. Iso osa näistä tytöistä tulee köyhistä perheistä. Ongelma asettaa tytöt eriarvoiseen asemaan miespuolisiin ikätovereihinsa verrattuna.

Presidentin jyrkkä linja

Presidentti perusteli puhetilaisuudessa mielipidettään sillä, että tuoreet äidit olisivat liian poissaolevia palatakseen kouluun.

”Sen jälkeen, kun tyttö on laskenut vähän matematiikkaa, hän kysyy opettajalta luokassa, voisiko hän mennä ulos ruokkimaan itkevää lastaan”, Magufuli sanoi BBC:n mukaan.

Presidentti ei päästäisi myöskään tyttöjä raskaaksi tekeviä nuorukaisia helpolla, hänen mielestään he kuuluisivat vankilaan. Sapiskaa saivat myös kansalaisjärjestöt.

”Järjestöt voivat itse avata kouluja tuoreille vanhemmille. Mutta he eivät saa pakottaa hallitusta (ottamaan oppilaat takaisin kouluihin).”

”Minä jakelen ilmaista koulutusta oppilaille, jotka todella ovat päättäneet lähteä opiskelemaan, ja nyt te haluatte minun kouluttavan myös vanhempia?” Magufuli jatkoi.

Presidentin mielestä raskaana olevat tytöt kannustavat esimerkillään myös muita tyttöjä seksuaaliseen aktiivisuuteen.

Uhkauksia kansalaisjärjestöille

Magufulin kommenttien jälkeen Tansanian sisäministeri Mwigulu Nchemba uhkasi perua rekisteröinnin sellaisilta kansalaisjärjestöiltä, jotka puolustavat teiniäitien koulutusta ja homoseksuaalien oikeuksia.

”Sisäministerin mukaan järjestöjen tulisi toimeenpanna presidentin määräyksiä. Hän sanoi, ettei tilaa keskustelulle tai argumenteille ole. Hän vannoi jopa karkottavansa maasta sellaiset ulkomaalaiset, jotka ajavat näitä asioita”, Mshana kuvailee huolestuttavia käänteitä.

Tähän järjestöt eivät kuitenkaan halua alistua. Viimeisin tieto Tansaniasta on, että yhteensä 25 kansalaisjärjestöä on julkaissut yhteisen lausunnon, jolla halutaan viestiä maan johtajille tyttöjen koulutuksen tärkeydestä.

Järjestöt muistuttavat, että lapsilla on oikeus koulutukseen ilman syrjintää. Lausunnon otsikko on #Arudishule, mikä tarkoittaa kouluun takaisin paluuta.

Rankin kritiikki presidentin ulostuloa kohtaan tuli Mshanan mukaan Nairobissa päämajaa pitävän Afrikan naisten kehitys- ja viestintäverkosto Femnetin johdosta.

”Femnetin pääjohtaja julisti Tansanian presidentin naisten viholliseksi”, Mshana sanoo.