Talouskasvun hedelmiä Angolassa: äitiyden riskit vähenevät

Suotuisa talouskehitys on vähentänyt Angolan köyhyyttä ja kohentanut esimerkiksi naisten lisääntymisterveyttä, hyvinvointitutkimus kertoo. Silti petrattavaa riittää maassa, jossa maaseudun väestöstä yli puolet elää köyhyydessä.

Teksti: Louise Redvers

LOUISE REDVERS / IPS

Köyhien osuus Angolan väestöstä on tuoreen tutkimuksen mukaan pudonnut kahdesta kolmasosasta reiluun kolmannekseen.
IPS — Ryhmä naisia värjöttelee viileässä illassa äitiysklinikan ulkopuolella Angolan pääkaupungissa Luandassa.
”Minun on pakko olla täällä”, sanoo hytisevä Paula Silva, jonka tytär on sairaalassa synnyttämässä.
”Sairaalasta loppuvat usein lääkkeet, ja meidän pitää rientää ostamaan apteekista lisää. Minun täytyy myös viedä ruokaa tyttärelleni, sillä muuten hän ei saa syödäkseen”, äiti jatkaa.
Tilanne on silti kohentunut Silvan nuoruudesta. Hän synnytti useimmat lapsensa ilman ammattiapua. Yksi syntyi kuolleena, ja toinen menehtyi puolivuotiaana. Viimeisen raskauden aiheuttamat komplikaatiot olivat vähällä viedä äidin hengen.
Angolan 1960-luvulla alkanut itsenäisyystaistelu muuttui 1974 sisällissodaksi, joka päättyi vasta 2002. Rikkaat öljy- ja timanttivarat ovat sittemmin vauhdittaneet talouskasvua, mutta sosiaaliset olot ovat parantuneet verkkaan.
Yhä useampi äiti selviää hengissä
Äitiyteen liittyvät riskit ovat vähentyneet Angolassa 2000-luvun aikana, loppusuoralla oleva YK:n tukema hyvinvointitutkimus paljastaa. Edellinen tilasto vuodelta 2001 kertoo, että 100 000 synnyttäneestä menehtyi 1 400 naista, mutta nyt enää 600.
Alle viisivuotiaista lapsista kuoli aiemmin yksi neljästä, nyt yksi viidestä.
Kyselytutkimuksen mukaan kaksi kolmesta odottavasta äidistä tapasi viime raskautensa aikana terveydenhuollon edustajan vähintään kerran. Kuitenkin vain alle puolet synnytyksistä tapahtui sairaaloissa tai ammatti-ihmisen avustuksella.
Angolan hallitus on nyt päättänyt perustaa paikallisia komiteoita miettimään keinoja äitiys- ja lapsikuolleisuuden vähentämiseksi.
Haukkuja ja kiitoksia
Oppositiossa olevan Unita-puolueen edustaja Alcides Sakala kuittaa hankkeen ”propagandaeleeksi”.
”Tosiasiassa tarvitsemme muutoksen politiikkaan, ja se vaatii vaihtamaan maan johdon”, hän lataa.
Maailmanpankin maajohtaja Elio Cotado on kuitenkin tyytyväinen tehtyyn tutkimukseen ja uskoo tulosten vastaavan todellisuutta 18,5 miljoonan asukkaan Angolassa.
”Selvitys tuli oikeaan aikaan, koska laadimme parhaillaan uutta maastrategiaa Angolan hallituksen kanssa”, hän sanoo.
Development Workshop -järjestön johtaja Allan Cain kiittää Angolan hallitusta rehellisyydestä, koska tutkimus myöntää syvän tulokuilun ja sen, että 90 prosenttia kaupunkilaisista elää kelvottomissa oloissa.
Tulokuilu ammottaa yhä
Raportin mukaan kansan rikkain viidennes ansaitsee 19-kertaisesti sen mitä köyhin viidennes.
Tutkimus kertoo, että Angolan asukkaista elää keskimäärin 36 prosenttia köyhyydessä. Maaseudulla osuus on 58 prosenttia. Aiemmin köyhiksi luokiteltiin kaksi kolmesta angolalaisesta.
”Tilanne on kohentunut paljon vuoden 2001 tilaston tiedoista. Tutkimus osoittaa, että talouskehityksen hedelmiä on tihkunut jonkin verran alaspäin”, Cain sanoo. Hän kuitenkin myöntää, että tilanne on yhä haastava.
”Angolan tulisi vaatia itseltään enemmän, jotta vauraus ja luonnonvarat hyödyttäisivät sen omaa kansaa”, Maailmanpankin Cotado kehottaa.