Climathon-tapahtuma Virossa vuonna 2017.
Klimate-KIC:n koulutusjohtaja Ebrahim Mohamed ja voittajat Vivien Trede Kuva: Klimate-KIC:n koulutusjohtaja Ebrahim Mohamed ja voittajat Vivien Trede

Taloihin heijastavaa maalia ja neljä muuta urbaania innovaatiota ilmastonmuutoksen hallintaan

Globaali innovaatiotapahtuma Climathon keräsi yrittäjänalkuja 108 maassa kehittelemään ratkaisuja ilmastonmuutoksen haasteisiin. Kepa kävi tapahtuman ytimessä Tallinnassa etsimässä globaaleja innovaatioita.

Teksti: Esa Salminen Kuva: Esa Salminen

”Hyppäät aamulla autoon mennäksesi töihin. Usein olet autossa yksin, ehkä kaverin kanssa”, aloittaa Vivien Trede. ”Miten tehoton tapa käyttää autoa!”

Hän esittelee juuri keksittyä GreenTrackia, joka yhdistää julkisen liikenteen, kimppakyydit ja kävelyn. Aurinko on noussut pari tuntia sitten, ideaa on hiottu koko yö.

Tunnelma on energiajuomien värittämästä väsymyksestä huolimatta innostunut Telliskivessä, vanhassa tiiliskivitehtaassa, joka on nykyään Tallinnan designpuotien, käsityöoluiden ja muodikkaiden kasvuyritysten keskus.

Käynnissä on Climathon, maailman suurin ilmastonmuutokseen keskittyvä hackathon, eräänlainen ideahautomo, jossa pienryhmät kehittävät innovatiivisia ratkaisuja ilmastonmuutokseen, tällä kertaa vuorokauden ympäri.

Trede ei näytä väsyneeltä, vaikka sanoo ettei ole nukkunut silmäystäkään. Puoliltaöin on kokoonnuttu virkistävään yöjoogaan. Treden jälkeen lauteille nousee Jan de Vries, joka on kavereidensa kanssa kehitellyt pysäköintipalvelua, joka kertoo, mistä autoilija löytää parkkipaikan helposti.

Globaali verkosto paikallisille ideoille

Tallinnassa ideoita läpi yön pyöritteli puolentusinaa ryhmää, jotka koostuivat etupäässä nuorista yrittäjistä. Keski-ikä ei nouse paljoa yli kolmenkymmenen.

Suureksi Climathonin tekee sen globaali luonne: samaan aikaan vastaavat ryhmät ovat kokoontuneet 108 kaupunkiin kuudella mantereella. Euroopan unionin puheenjohtajamaa Viro toimii tällä kertaa tapahtuman globaalina keskuksena, josta käsin lähetetään verkkolähetystä ympäri maailman.

”Viro on ollut aktiivinen maa toteuttamaan Pariisin ilmastojulistusta”, sanoi tilaisuuden avannut Viron ympäristöministeri Siim Kiisler. ”Me haluamme näyttää, miten päästöjä oikeasti leikataan poliittisten julistusten antamisen sijaan.”

Viro haluaa olla sähköisen hallinnon, startup-kulttuurin ja uuden teknologian ykkösmaa maailmassa, joten tällaisiin tapahtumiin panostetaan. Virossa on jo nyt henkeä kohden laskettuna eniten startup-yrityksiä maailmassa, ministeri Kiisler sanoi.

Hackathon on suosittu menetelmä pallotella uusia ideoita. Kaksi viikkoa aiemmin ministeri oli ollut hackathonissa, joka käsitteli kiertotaloutta.

Voittajia ympäri maailmaa

Voittajaideoiden tulee olla ilmastonmuutoksen kannalta vaikuttavia, innovatiivisia ja toteutettavissa olevia, ja niiden esittelijäryhmän tulee olla dynaaminen sekä uskottava, tuomarit painottavat.

Voittajat saavat 1000 euron rahapalkinnon, kuusi kuukautta yrityshautomopalveluita ja pääsyn globaaliin Climate Launchpad 2018 -yritystapahtumaan, jossa ideoita yritetään lähettää lentoon.

Ajatus siis on, että yön aikana syntyneen idean taakse perustetaan yritys ja sitä aletaan edistää toden teolla. Yritetään siis luoda ituja kannattaville bisneksille, jotka samalla auttavat maapalloa.

Kun Viron tapahtuma lähenee huipennustaan, on Australian ja Uuden-Seelannin voittajat jo julistettu. Auringon noustessa eri puolilla palloa kaupungit seuraavat toisiaan.

,

Millaisia innovaatioita maailmalla syntyi yön aikana?

Tallinna: Greentrack yhdistää liikkumisen älypaketiksi

Tallinnan tilaisuudessa pohdittiin kolmea teemaa: älykästä liikkumista, polkupyöräilyn edistämistä ja kimppakyytejä. Vivien Treden esittelemä GreenTrack vei voiton. Liikkumisen helpottamisen ohella sovelluksessa on peli. Liikkumalla kerätään vihreitä kolikoita, joilla voi kilpailla ja joilla saa alennuksia.

Glasgow: Zero Mission kannustaa hiilettömään liikkumiseen

Skotlanti haluaa luopua fossiilisten polttoaineiden käyttämisestä liikkumiseen vuoteen 2032 mennessä. Voittajaidea Glasgow’ssa oli Zero Mission, sovellus, joka helpottaa monipuolisen ja ”integroidun” julkisen liikenteen käyttöä. Monessa kaupungissa ollaan vielä kaukana esimerkiksi Helsingin systeemistä, jossa junien, ratikoiden, metrojen ja bussien aikataulut löytyvät yhden katon alta. Oslossakin voittajaidea perustui tähän – siellä aiotaan suostutella eri liikenneyhtiöt luovuttamaan datansa, jotta koodarit voivat luoda sovelluksia, jotka kannustavat vihreään liikkumiseen.

Hongkong: Heijastava maali laskee lämpötiloja

Hongkong on tiiviisti asutettu kaupunki, ja sitä vaivaa niin sanottu kaupunkisaarekeilmiö: lämpötila nousee ympäristöä korkeammaksi. Voittajaidea Hongkongissa oli Cool City, joka aikoo yhdistää auringonsäteiden heijastamisen ja muraalit. Taloja maalataan heijastavalla maalilla, jolloin lämpötila karkaa ja ihmiset viihtyvät.

México: Yhteistyötiloilla ihmiset mukaan ilmastotyöhön

Méxicolla on kunnianhimoinen ilmastosuunnitelma, sillä haasteita riittää: saasteita, juomaveden puutetta, jätteiden käsittelyä, tulvia ja viheralueiden häviämistä. Suunnitelmat uhkaavat mennä hukkaan, jos kaupungin 20 miljoonaa asukasta ei osallistu niiden toteuttamiseen. Voittajaksi valikoitui Eco-work, jonka avulla virastot ja suuret yritykset saadaan tarjoamaan hukkatilaa yhteistyötiloiksi lähialueen ihmisille. Liikenteen päästöt vähenevät ja ihmiset viihtyvät.

Varsova: Kasveilla puhtautta metrojen ilmaan

Puolan Varsovassa pohdittiin ilmansaasteita ja savusumua. Voittaneessa ideassa lähdettiin kehittämään systeemiä, jolla metrojen poistoilmaventtiilien luokse rakennetaan kasveja hyväksi käyttäen ilmanpuhdistuspisteitä. Ne voivat puhdistaa myös kaupunki-ilmaa, ja saavat tarvitsemansa energian poistoilman lämmöstä.

,

Edessä jatkokehittelyä

Lounasaika lähestyy ja osallistujat alkavat näyttää väsymisen merkkejä. Vivien Trede sanoo käyvänsä ylikierroksilla, eikä hän tiedä yhtään, miten ideaa aletaan jalostaa oikeaksi yritykseksi, jos edes aletaan. Idean kehittelijät ovat pääasiassa saksalaisia ympäristöteknologian opiskelijoita, jotka ovat Tallinnassa väliaikaisesti.

”En tiedä perustammeko esimerkiksi virolaisen yrityksen”, hän sanoo Kepalle. ”Kuulin koko tilaisuudesta kolme päivää sitten, kun joku tuli yliopistolle sitä esittelemään, emmekä tunne toisiamme ennestään.”

Ensin voittajat aikovat nähdä illallisella. Climate-KIC lupaa apua idean jatkokehittelyyn. Jossain vaiheessa, jos kaikki menee hyvin, he ottavat yhteyttä Googleen ja Uberiin ja alkavat neuvotella yhteistyöstä.

Ideoiden tulevaisuus näyttää siis vielä varsin avoimelta. Silti yhden yön aikana kasaan raapaistut innovaatiot voivat olla avain kohti puhtaampia kaupunkeja – ja tärkeä osa ilmastonmuutoksen vastaisessa kamppailussa.

Climathonin järjesti Climate-KIC, joka on yleiseurooppalainen Julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuusohjelma (public-private partnership). Sen on perustanut Euroopan komission alainen European Institute of Innovation and Technology (EIT), joka on edelleen sen suurin rahoittaja. Climate-KIC:lla on 13 keskusta ympäri maailman, ja sen päämaja on Lontoossa.