Taleban vahvisti nuorten opinhaluja Pakistanissa

Elämä palailee normaaliksi rajaseudun Swatissa, josta sissit on lähes häädetty

Teksti: Ashfaq Yusufzai

IPS — ”Oppilaat uskovat nyt, että koulutus on jotain erityistä”, yksityiskoulujen yhdistystä Pakistanin Swatin laaksossa johtava Zaiuddin Yusufzari kertoo.
Sadoittain kouluja tuhoutui ja jouduttiin sulkemaan Swatissa ja sitä ympäröivässä Luoteisessa rajamaakunnassa, kun islamistinen Taleban-järjestö mellasti alueella vuosikaudet.
Pakistanin armeija onnistui viime vuoden lopulla häätämään talebanit Swatista, ja nyt kouluihin on Yusufzarin mukaan suorastaan tunkua.
Toisluokkalaiset tytöt Sumaira ja Jamila vahvistavat asian. He sanovat ”vihanneensa” Talebania, koska se halusi estää heidän koulunkäyntinsä. Nyt tytöt eivät halua menettää yhtään oppituntia. Kummankin haaveena on ”valmistua lääkäriksi ja hoitaa seudun naispotilaita.”
Pakistan karkoitti viimein Talebanin
Tilastojen mukaan Swatin naisista osaa lukea vain 23 ja miehistä 53 prosenttia. 15-24-vuotiaiden keskuudessa osuudet ovat kuitenkin jo 60 ja 80 prosenttia.
Luoteisen rajamaakunnan opetusviranomaiset arvioivat noin puolen miljoonan oppilaan palanneen kouluun joulukuusta lähtien. Tyttöjen osuus on jopa hitusen kasvanut.
Helmikuusta 2008 maaliskuuhun 2009 Swatissa tuhottiin 188 tyttökoulua ja 97 poikakoulua.
Talebaneja ja heidän al-Qaida-liittolaisiaan oli alkanut valua Afganistanin rajan yli sen jälkeen, kun Yhdysvallat kaatoi Taleban-hallituksen siellä syksyllä 2001.
Swatissa Taleban onnistui sulkemaan pommiuhkauksillaan kouluja ja ehdyttämään aiemmin vilkkaan turismin.
Helmikuussa 2009 Pakistanin hallitus vahvisti Talebanin vallan alueella, kun rauhansopimuksessa sovittiin islamin sharia-lain käyttöönotosta.
Taleban lupasi silloin lopettaa väkivaltaisuudet, mutta alkoi sen sijaan laajentaa islamistista hallintoa Swatin ulkopuolelle.
Yhdysvallat syytti Pakistanin johtoa kapinallisten sätkynukeksi, ja Pakistanin armeija aloitti huhtikuussa hyökkäyksen Talebania vastaan Swatissa. Viitisen miljoonaa ihmistä joutui pakenemaan taisteluja touko-kesäkuussa.
Joulukuussa 2010 armeija julisti, että sissit on häädetty Swatista.
Kulttuuri ja kauppa elpymässä
Koulutuksen ohella Swatin kulttuurielämä ja matkailu ovat nyt elpymässä, vaikka satunnaiset sissi-iskut jatkuvat.
Seitsemän tuotantoyhtiötä kuvaa Swatissa elokuvia ”kellon ympäri”, paikallinen näyttelijä Zahir Zada kertoo.
Hänen mukaansa Swatissa on joulukuusta lähtien tuotettu tusina tv-elokuvia. Myös turistit ovat löytäneet ”idän Sveitsiksi” kutsutun Swatin uudelleen, ja noin 500 suljettuna ollutta hotellia availee oviaan, alueen hotelliyrittäjien puheenjohtaja Muhammad Zahid sanoo.
Talebanit yrittivät juurruttaa alueelle ääri-islamia kieltämällä musiikin ja tanssin sekä terrorisoimalla parranajoa tarjonneita partureita. Tammikuussa 2009 Taleban teloitti Shabana-nimisen tunnetun paikallisen tanssijan hirttämällä hänet lyhtypylvääseen. Sadat muut tanssijattaret pysyivät sen jälkeen kotona tai pakenivat seudulta.
Taleban myös räjäytti rajamaakunnassa yli 400 levykauppaa, joista puolet Swatissa. Monien tilalle on jo avattu uusia, alan yrittäjiä edustava Sher Dil Khan kertoo.
Myös muu kauppa on piristynyt, kun Talebanin koteihin telkeämät naiset ovat päässeet taas ostoksille.
Pakistan,valtio Etelä-Aasiassa
Asukkaita 180 miljoonaaAlle 2 dollarilla päivässä eläviä 60,3%Yli 15-vuotiaista lukutaidottomia 45,8%Sijoitus Inhimillisen kehityksen indeksissä 141/182(Lähde: YK)