Taas kiistaa huiveista – tällä kertaa niqabin puolesta.

Egyptissä kiistellään, onko niqabin eli kasvot peittävän hunnun kieltäminen ihmisoikeusloukkaus.

Teksti: Adam Morrow, Khaled Mussa al-Omrani

IPS — Naisten oppilaitoksiin Egyptissä määrätty huntukielto on synnyttänyt kiistan yksilön oikeuksista.
Poru alkoi, kun Kairon johtavan al-Azharin moskeijan suursheikki Mohammed Sayyed Tantawi kehotti lokakuussa erästä 11-vuotiasta tyttökoululaista luopumaan kasvot peittävästä niqab-huivista, koska islam ei edellytä sen käyttöä.
Pian sen jälkeen sunnimuslimien korkein päättäjä, al-Azharin neuvosto, kielsi niqabit moskeijan alaisissa oppilaitoksissa ja asuntoloissa. Perustelujen mukaan kasvojen verhoaminen ei ole tarpeen vain tytöille tarkoitetuissa rakennuksissa. Neuvosto sanoi, ettei se vastusta käytäntöä sinällään, mutta muistutti, että vähemmistö islaminoppineista tulkitsee niqabin pakolliseksi.
Sittemmin korkeakouluopetuksesta vastaava ministeri kielsi niqabin myös valtion yliopistojen naisten asuntoloissa ”turvallisuussyistä”, koska miesten tiedettiin livahtaneen sisään hunnun suojissa.
Hunnusta ei pidä lupua pakolla
 
Huntua käyttävät opiskelijat raivostuivat. ”Meitä ei päästetä sisälle, vaikka lupasimme riisua huivin ovella turvallisuussyistä”, opiskelija Amira Hasan valittaa.
Ihmisoikeusaktivistit arvostelevat kieltoa yksilön vapautta loukkaavana.
”Niqab kuuluu epäilemättä islamin äärimmäisiin tunnuksiin. Mutta perustuslain mukaan kukaan ei saa pakottaa naisia luopumaan siitä”, kairolaisen ihmisoikeusjärjestön johtaja Hossam Baghat sanoo.
Opposition kansanedustaja Hamdi Hassan katsoo al-Azharin toteuttavan hallituksen linjaa.
”Hallitus on ilmeisesti hermostunut niqabien viimeaikaisesta yleistymisestä”, hän arvioi.