Ville Skinnari
Ville Skinnari osallistui Kepan Painavaa asiaa -tapahtumaan vuonna 2015. Kuva: Ville Skinnari osallistui Kepan Painavaa asiaa -tapahtumaan vuonna 2015.

Sdp:n Ville Skinnarista kehitysministeri

Järjestökenttä toivoo tuoreelta kehitysministeriltä sitä, että Suomen kehityspolitiikassa säilyisi pitkäjänteisyys ja johdonmukaisuus.

Teksti: Juha Mäkinen

Antti Rinteen kokoaman uuden hallituksen ministerivalintoihin liittyi odotettuja valintoja, mutta myös yllättävämpiä nimiä. Sellaisena voi pitää sosiaalidemokraattien ulkomaankauppa- ja kehitysministeriksi nostamaa Ville Skinnaria.

45-vuotias Skinnari on toisen kauden kansanedustaja Lahdesta. Hän on koulutukseltaan lakimies ja on työskennellyt muun muassa japanilaisessa kauppahuoneessa, mobiilialalla kansainvälisen liiketoiminnan kehittäjänä sekä pienyrittäjänä lahtelaisessa laki- ja konsulttitoimistossa. Nuorena Skinnari pelasi ammatikseen jääkiekkoa.

Kansainvälisestä liiketoiminnasta Skinnarilla on siis kokemusta, mutta kehityspolitiikkaan hänellä ei ole varsinaista kosketusta. Eduskunnassa hän on toiminut perustuslakivaliokunnassa ja talousvaliokunnassa varsinaisena jäsenenä sekä lakivaliokunnassa varajäsenenä.

Fingon vaikuttamistyön johtaja Rilli Lappalainen myöntää Skinnarin valinnan olleen pieni yllätys, mutta hän suhtautuu luottavaisesti uuteen ministeriin.

”Skinnari on opiskellut ja ollut töissä ulkomailla, ja jo sitä kautta hänellä on laajempaa kokemusta kuin vain Suomen asioista”, Lappalainen toteaa.

Lappalaisen suurin toive Skinnarin suuntaan on, että Suomen kehityspolitiikassa säilyisi pitkäjänteisyys ja johdonmukaisuus.

”Toivon myös, että kansalaisjärjestöjen työtä arvostetaan ja tuetaan ja nähdään se lisäarvo, jonka järjestöt tuovat kehitysyhteistyöhön itsenäisinä toimijoina. Hallitusohjelma painottaa niin vahvasti Afrikkaa, että järjestökentällä on koettu pientä pelkoa siitä, ettei kaikkialla muualla tapahtuva työ enää nautikaan arvostusta.”

Lappalaisen mukaan on tärkeää, että kestävä kehitys mielletään koko hallitusohjelman kattavaksi tavoitteeksi.

”Skinnari voi omalla tontillaan tuoda globaalin ulottuvuuden sen toimeenpanoon.”