Sambian poliittinen kulttuuri karkottaa naiset

Ehdokkuus ei houkuttele, koska miehet sanelevat ehdot ja peli on usein likaista.

Teksti: Zarina Geloo

IPS — Entinen ministeri ja kansanedustaja Charity Mwansa kuuluu harvoihin Sambian politiikan huipulla käyneisiin naisiin.
Mutta hän ei ole ainoa, joka sai politiikasta tarpeekseen.
”Se oli liian hektistä ja väsyttävää. Vaatii paljon sisua pysyä mukana politiikan hulluutta hipovassa melskeessä”,  sanoo Mwansa, joka on monen muun naisen tavoin päättänyt jättää vuoden 2011 vaalit väliin.
Lakimiehen koulutuksen saanut Mwanza ei karsasta politiikkaa työnä, mutta hän kyllästyi sen lieveilmiöihin: selkään puukotukseen ja jatkuvaan salaliittojen vahtimiseen.
Vaikka naiset muodostavat puolet äänestäjäkunnasta, vuoden 2006 vaalien kansanedustaja- ja kuntavaaliehdokkaista heitä oli vain 15 prosenttia.
Sambian 150 kasanedustajasta vain 24 on naisia. 21 ministerin joukkoon naisia mahtuu 5.
Naisten määrä politiikassa laskee
Sambian naislobby kampanjoi naisehdokkaiden määrän kasvattamiseksi 2011, mutta järjestön sihteeri Tamala Kambikambi ei ole toiveikas.
”Läpipäässeiden naisten ja jopa naisehdokkaiden määrä laskee vaali vaalilta.”
Kambikambin mukaan taustalla ovat patriarkaaliset asenteet sekä kielteiset perinteet ja tavat, jotka eivät tunnusta naisia tasaveroisiksi miesten kanssa.
Sambian puolueet vakuuttavat pyrkivänsä Eteläisen Afrikan yhteistyöjärjestön SADC:n edellyttämään naisten 50 prosentin minimiedustukseen päätöksenteossa. Kambikambin mukaan tuloksia ei kuitenkaan näy.
Miehet kokevat naiset uhkaksi
Myös Charity Nawakwi on samaa mieltä: naisten on vaikea päästä edes ehdokkaiksi vaaleissa. Hän kehottaakin naisia hankkimaan ensin vankan kannatuksen asuinympäristössään, jolloin puolueet eivät voi torjua heitä.
Nawakwi on joutunut monenlaisen loanheiton kohteeksi, ja nyt epäillään hänen mahdollisuuksiaan puolueensa presidenttiehdokkaana.
Hän kuittaa pahat puheet ”tavanomaiseksi hölynpölyksi”, jossa sukupuoli nostetaan aina esiin, kun valistumattomat miehet kokevat naisen uhkaksi.
”Minut valitsi miesvaltainen puoluekokous, joten tähän on turha palata”, hän sanoo muistuttaen olevansa parhaiten koulutettu kaikista presidenttiehdokkaista.
Nawakwilla on sekä taloustieteen että energia-alan tutkinto Lontoon Imperial Collegesta.
Kaikkien naisten itsetunto ei ole yhtä hyvä. Pohjois-Sambiassa asuvaa yrittäjää Angelica Rumseytä on toivottu ehdokkaaksi, mutta hänelle jäi liian huonoja kokemuksia viime vaaleista.
”Minusta levitettiin valheita. Kun puhuin kehityskysymyksistä, vastustajat parjasivat luonnettani. Inhosin näkemääni korruptiota ja likaista peliä. Minun olisi pitänyt alentua samalle tasolle, mutta en pystynyt”, valitsematta jäänyt Rumsey muistelee.