Raportti: Ilmastonmuutos pahentaa turvallisuusuhkia

Yhdysvallat pelkää epävakauden kasvavan muuallakin kuin tulvan koettelemassa Pakistanissa.

Teksti: Matthew O. Berger

IPS — Asiantuntijat ovat vuosia varoitelleet, että ilmastonmuutos uhkaa myös valtioiden turvallisuutta. Pakistanin tapahtumat vahvistavat pelon, ja siihen on aihetta muuallakin.

Yhdysvaltain puolustusministeriö muistutti keväällä nelivuotiskatsauksessaan, että ilmastonmuutos ei yksin aiheuta selkkauksia, mutta se voi kiihdyttää niitä ja lisätä yleistä epävakautta.

Raportissa listattiin merenpinnan nousu, vesipula, arktisen jääpeitteen sulaminen ja äärimmäiset sääilmiöt.

Ajatushautomo Center for a New American Security (Cnas) arvioi jo 2007, että ilmastonmuutos voi muodostua muita turvallisuushaasteita suuremmaksi uhaksi.
Ääriliikkeet hyötyvät

Pakistanin tämän kesän tulvat muuttivat aavistelun todeksi. Hallituksen apu viipyi, mikä työnsi maan pohjoisosien tulvauhrit islamistijärjestöjen syliin. Myös Pakistanin maanjäristys vuonna 2005 vahvisti ääriliikkeiden asemaa selvästi.

Yhdysvaltain kongressin tutkimuspalvelu arvioi Pakistanin tilannetta juuri tulvakatastrofin alla. Raportti pelkää ilmastonmuutoksen kasvattavan paineita heikkoa valtiota kohtaan, lisäävän jännitteitä pakolaisvirtojen vuoksi ja luovan kasvualustaa ääriliikkeille ja terrorismille.

”Pakistanin hallitus on heikoilla, ja tulva vaarantaa keskushallinnon aseman”, entinen Yhdysvaltain senaatin jäsen ja laivastoministeri John Warner kommentoi.

”Se todella vaikuttaa meidän kansalliseen turvallisuuteemme”, hän sanoo viitaten Yhdysvaltain ja Pakistanin läheisiin suhteisiin.

Pakistan on viime viikkoina yrittänyt rajoittaa äärijärjestöjen toimintaa tulva-alueilla, ja islamistit ovat puolestaan uhkailleen kansainvälisiä avustustyöntekijöitä.
Ilmastomallit ennakoivat

Jotkut yhdysvaltalaiset turvallisuusasiantuntijat haluavat yhä odottaa tieteellisiä vahvistuksia sille, että Pakistanin tulvilla on yhteys ilmastonmuutokseen.

Meteorologien mukaan Venäjän ylle jumiutunut korkeapaine vaikutti lännestä tuleviin suihkuvirtauksiin ja muutti säätä tuhansien kilometrien alueella. Se ohjasi lännestä tulleen kylmän ilman pohjoisen kautta Pakistanin ylle, missä kohtaaminen lämpimien monsuunituulien kanssa laukaisi rankkasateet.

Cnasin raportin laadintaan osallistunut Jay Gulledge myöntää, ettäilmastonmuutosta ennakoivissa mallinnuksissa on nähty vastaavaa.

”Ei ole yllättävää, että tämä tapahtuu vuotena, joka on lämpimin maapallolla mitattu”, Gulledge sanoo.

Ilmastotutkijat ovat pitkään ennakoineet äärimmäisten sääilmiöiden lisääntymistä.
Myös vesipula tuo riskejä

Ilmastonmuutokseen liittyy muitakin turvallisuusuhkia kuin terrorismi. Pakistanin tulvat ovat esimerkiksi vaikeuttaneet Naton joukkojen huoltoa Afganistanissa.

Sudanin Darfurissa jatkuva selkkaus yhdistetään usein toiseen äärimmäiseen sääilmiöön, kuivuuteen. Merenpinnan nousu taas ei uhkaa pelkästään saarivaltioita, vaan myös niillä sijaitsevia strategisia tukikohtia, muistuttaa Warner, joka työskentelee nyt Pew-tutkimuslaitoksen turvallisuus-, energia- ja ilmastoprojektissa.

Pakistanin tulvien osasyynä pidetään myös Himalajan jäätiköiden sulamista, ja niiden ehtyessä voi seurata kuivuutta. Vesipulan ennustetaan aiheuttavan selkkauksia monella muullakin maailmankolkalla.

Gulledgen mukaan vesipula uhkaa varsinkin Jemeniä, jolla ei ole varaa puhdistaa merivettä, kuten Saudi-Arabialla. Pohjaveden huvetessa vesihuolto on valtava haaste Jemenin muutenkin heikolle hallitukselle.

”Jos Jemenissä toimiva al-Qaida pystyy tarjoamaan ihmisille vettä, se voittaa taistelun heidän sieluistaan”, hän ennustaa.