Raportin mukaan nykytahdilla vie yli 150 vuotta ennen kuin vastasyntyneella on Afrikassa samat mahdollisuudet jäädä henkiin kuin nykyvauvalla Euroopassa. Kuva: Raportin mukaan nykytahdilla vie yli 150 vuotta ennen kuin vastasyntyneella on Afrikassa samat mahdollisuudet jäädä henkiin kuin nykyvauvalla Euroopassa.

Raportti: Äitiys on eteläisessä Afrikassa edelleen hengenvaarallista

Saharan eteläpuolisessa Afrikassa sekä äitien että vauvojen kuolleisuusriski on edelleen huomattavan suuri. Vastasyntyneiden kuolemat ovat jopa lisääntyneet parinkymmenen vuoden aikana, todetaan Pelastakaa lapset -järjestön raportissa.

Teksti: Sanna Jäppinen Kuva: Aikaterini Dimopoulou

Kansainvälisen Pelastakaa lapset -järjestön tuoreessa Maailman äitien tila 2013 -raportissa (State of the World’s Mothers) laitetaan 176 maata järjestykseen äitien hyvinvointia mittaavan indeksin avulla. Äitien tilaa arvioidaan mittaamalla tytön tai naisen riskiä kuolla raskauteen tai synnytykseen liittyviin syihin, alle viisivuotiaiden lasten kuolleisuutta, lasten koulutustasoa, maan tulotasoa ja naisten poliittista asemaa.Indeksin ykkösmaana on Suomi perässään muut Pohjoismaat. Erot kehittyvien ja kehittyneiden maiden välillä ovat edelleen huomattavat: siinä missä suomalaisnaisen riski kuolla raskauteen tai synnytykseen liittyviin syihin on yksi 12 200:sta, on se indeksissä viimeiseksi sijoittuneessa Kongon demokraattisessa tasavallassa yksi 30:stä.Äitien näkökulmasta kymmenen heikointa maata sijaitsevat kaikki Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.Elämän vaarallisin päiväÄitien tilasta kertoo myös raporttiin sisältyvä Synnyinpäivän riski -indeksi, joka vertailee vauvojen kuolleisuutta heidän ensimmäisen elinpäivänsä aikana. Vuosittain kuolee noin kolme miljoonaa vastasyntynyttä – heistä 98 prosenttia kehitysmaissa. Äitiyskuolemista vielä suurempi osa, 99 prosenttia, tapahtuu kehitysmaissa.Syntyminen Saharan eteläpuoliseen Afrikkaan on selvästi kaikkein vaarallisinta: siellä vauva kuolee seitsemän kertaa todennäköisemmin ensimmäisenä elinpäivänään kuin teollistuneissa maissa, ja vastasyntyneiden kuolemat ovat jopa lisääntyneet viimeisen parinkymmenen vuoden aikana.Raportin mukaan riskit ovat suurimmat Somaliassa.Turhia kuolemiaVastasyntyneiden korkeaan kuolleisuuteen eteläisessä Afrikassa vaikuttaa äitien huono terveys, muun muassa alipaino, sekä se, että äidit ovat usein hyvin nuoria. Kuolleisuutta lisää myös ehkäisyn vähäinen käyttö, heikko terveydenhuolto ennen raskautta, raskauden aikana ja raskauden jälkeen sekä suuri pula terveystyöntekijöistä, raportissa todetaan.Useimmat vastasyntyneiden kuolemat johtuvat tulehduksista, jotka olisivat vältettävissä melko yksinkertaisin keinoin, kuten napanuoran puhdistamisella, pistettävillä antibiooteilla sekä asianmukaisella elvytyksellä.State of the world´s mothers -raportti (pdf)