Rahoitusmarkkinavero pudotettiin pois G20-kokouksesta

Juhannuksena pidettävän rikkaimpien teollisuus- ja kehitysmaiden G20-kokouksen asialistalta päätettiin jättää pois kansainvälinen pankkivero.

Teksti: Sanna Jäppinen

G20-maiden 26.-27. kesäkuuta Torontossa pidettävää huppukokousta valmisteltiin Etelä-Koreassa 4.-5. kesäkuuta. Huippukokouksen asialistalle oli ehdotettu pohdittavaksi muun muassa kansainvälistä rahoitusmarkkinaveroa, erityisesti niin sanotun pankkiveron muodossa.

Veron tavoitteena on kerätä pankeilta puskurirahastoa talouskriisien varalta – nykyisen talouskriisin aikana kun maksumiehiksi ovat joutuneet lähinnä valtiot. Pankkiveron vahvimpina puolestapuhujina G20-joukkiossa ovat olleet Britannia, Ranska ja Yhdysvallat sekä Kansainvälinen valuuttarahasto IMF.

Kannattajat jäivät kuitenkin valmistelukokouksessa vähemmistöön, eikä pankkivero nouse huippukokouksen asialistalle. Äänekkäimpien vastustajien joukossa olivat Brasilia, Kanada ja Japani, joissa pankkikriisin selvittely ei ole jäänyt veronmaksajien kontolle, The Guardian uutisoi.

Vaikka pankkiveroa ei nyt suunnitella keskitetysti, jatkaa osa maista veron käyttöönoton valmistelua tahoillaan. Esimerkiksi Britannian tuore valtiovarainministeri George Osborne ilmoitti maansa edistävän pankkiveroa, The Financial Times kirjoittaa.
Lisää tietoa aiheesta

Kepa.fi: Rahoitusmarkkinavero puhkoo finanssikuplia

The Guardian: G20 tells indebted nations to speed up their austerity drives

FT: Osborne to go ahead with tax on UK banks