Rahalähetykset kehitysmaihin kasvavat taas

Siirtolaisten rahalähetykset ylittävät kehitysavun 3,5-kertaisesti.

Teksti: Amanda Wilson

IPS — Ulkomailla työskentelevien rahalähetykset kehitysmaihin kääntyvät tänä vuonna ensi kerran kasvuun sitten finanssikriisin alkamisen. Osasyynä ovat tosin valuuttakurssit.
Maailmanpakki laskee, että kehitysmaihin lähetetään tänä vuonna 351 miljardia dollaria ja kaikkiin maihin yhteensä 406 miljardia dollaria. Koko maailman yhteenlaskettu kehitysapu yltää vain reiluun 100 miljardiin dollariin. Dollari on noin 0,75 euroa.
Eniten rahalähetyksiä vastaanottavat tänä vuonna Intia, Kiina, Meksiko ja Filippiinit. Huomattavia summia virtaa myös Pakistaniin, Bangladeshiin, Nigeriaan, Vietnamiin. Egyptiin ja Libanoniin.
Työttömyyden kasvu Euroopassa ja Yhdysvalloissa on vaikuttanut viime aikojen siirtolaisvirtoihin. Esimerkiksi filippiiniläisiä on mennyt aiempaa enemmän vauraisiin arabimaihin, Hongkongiin ja Singaporeen sekä Afrikkaan.
Maailmanpankin mukaan rahalähetykset vähentävät köyhyyttä ja parantavat vastaanottajien mahdollisuuksia hankkia koulutusta ja terveydenhoitoa.
Naisten oikeuksia ajavan Gender Action -järjestön johtaja Elaine Zuckerman muistuttaa, että hyöty jää usein perhepiiriin.
”Lähetyksiltä puuttuvat sosiaaliset ja taloudelliset kehitystavoitteet, eikä niillä edistetä sukupuolten tai yhteiskunnan tasa-arvoa”, hän huomauttaa.