Afganistanilaispoika juo vettä Balkhin provinssissa vuonna 2015.
9-vuotias Jawaad juo vettä suoraan kaivon pumpusta Afganistanissa Balkhin provinssissa. Kuva: 9-vuotias Jawaad juo vettä suoraan kaivon pumpusta Afganistanissa Balkhin provinssissa.

Puhtaan veden ja siistin vessan puute tappaa satojatuhansia lapsia vuodessa

Yli kaksi miljardia ihmistä kärsii puhtaan veden puutteesta, kerrotaan Maailman terveysjärjestö WHO:n julkaisemassa raportissa.

Teksti: Roshni Majumdar Kuva: Abbas Farzami

IPS — Juomaveden saatavuus on parantunut, mutta matkaa hyvälaatuisen ja turvallisen veden takaamiseen kaikille maailman ihmisille on vielä pitkälti, WHO:n tuore raportti kertoo.

Kohtuuttoman kaukaa vettä joutuu joka päivä hakemaan 400 miljoonaa ihmistä. Noin 159 miljoonan ihmisen ainoa juomaveden lähde on puhdistamaton järvi tai oja.

Etenkin pienille lapsille likaisen veden juominen on hengenvaarallista. Joka päivä arvioidaan 800 alle viisivuotiaan lapsen kuolevan saastuneesta vedestä johtuviin sairauksiin, kuten ripuliin.

Puhtaan juomaveden puute liittyy usein heikkoon hygieniaan ja puuttuviin käymälöihin. Käymälöiden puuttuessa ihmiset ulostavat ulkosalle, jolloin he sekä levittävät tauteja että altistuvat niille. Puutteellisimmat olosuhteet ovat syrjäseuduilla.

Vuonna 2015 ilman kunnollista käymälää koko maailmassa joutui WTO:n raportin mukaan selviytymään 12 prosenttia ihmisistä. Vuonna 2000 vastaava luku oli 20.

Puhdas vesi ja kelvollinen käymälä puuttuvat yleensä maaseudun köyhimmiltä. Kansalaistensa veden saatavuuden kohtalaisen hyvin turvanneiden Angolan ja Panaman kaupungeissa asukkaat juovat jo turvallista vettä, mutta syrjäseuduilta puhdas vesi on harvinaista.

Puhdasta vettä kaikille vaativat kansalaisjärjestöt ovat moittineet raporttia liian pienestä ja vääristyneestä aineistosta. Siinä on mukana 92 maata ja vain 35 prosenttia maailman väestöstä. Esimerkiksi Kiina ja Intia eivät ole mukana tutkimusaineistossa.

(Inter Press Service)